Három zártkerti szakasz újult meg

2021.01.25. 07:00

A szőlőhegyen élők és a turizmus szempontjából is fontos a beruházás

Három zártkerti útszakasz újult meg az Agrárminisztérium zártkert programjának támogatásával. Péntek délután dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke és Konczér Katalin polgármester avatta fel a hegyi utakat.

Tóth Kata

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Konczér Katalin kiemelte a kormánytámogatást, ami nélkül nem jöhetett volna létre a beruházás. Két éve még tartaléklistára került a korábbi vezetés által beadott pályázat, a második körben sikerrel jártak. A 10 millió forint összegű minisztériumi támogatásból, félmilliós önerőt hozzáadva három 200 méteres útszakasz újulhatott meg: jó minőségű burkolatot kaptak a forgalmas utak.

A Vas-hegy lejtőin található birtokokhoz vezető szakaszok újultak meg – a polgármester szerint az ott élők nagyon pozitívan fogadták az eredményt, hiszen így könnyebben meg tudják közelíteni a házakat. Egyrészt a még szőlőműveléssel foglalkozó helyieket említette, másrészt a hegyen élőket, akik közül sokan Ausztriában dolgoznak – számukra a napi munkába járást teszi zökkenőmentessé a beruházás. A turizmus szempontjából is lényeges a fejlesztés, hiszen Felsőcsatárnak szinte ez az egyetlen kitörési pontja. – Időszerű és nagyon indokolt volt a felújítás. Már ez is nagy előrelépés – fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy lesz még lehetőségük a folytatásra. Emlékeztetett továbbá, hogy a Magyar falu program jóvoltából nemrég elkészült az alsócsatári út, az Arany János utca új burkolata. Konczér Katalin köszöntőjében megemlítette az önkormányzati hivatal háttérmunkáját is, amit a projekt megvalósítása érdekében tettek. Az ünnepségen jelen voltak a képviselő-testületének tagjai, a hivatal képviseletében dr. Scheid Eszter jegyző és Székely Tímea aljegyző.

Dr. Hende Csaba ország­gyűlési képviselő az átadón arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vas-hegy felsőcsatári és vaskereszti része hazánk egyik legszebb része. Tudták ezt már a rómaiak, akik elkezdtek itt szőlőt művelni, és tudják a szombathelyiek is, a hegy régóta kedvelt kirándulóhelyük. A természeti környezet egyedülálló, de sok még a tennivaló: a Szombathely város tulajdonában álló felsőcsatári gyermeküdülő rendbetétele például. Dr. Hende Csaba megjegyezte: nem nyugszik, amíg a magyar oldalon az utak állapota nem lesz hasonló az ausztriai oldaléhoz.

Kiemelt képünkön: Konczér Katalin és dr. Hende Csaba az avatóünnepségen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában