évértékelő

2021.01.09. 07:00

Aktívan együtt, online – A nehézségek ellenére is tartották a kapcsolatot a nyugdíjasok

Rendkívüli évet zárt Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége is. Molnár Árpáddal, a szövetség elnökével beszélgettünk.

Tersztyánszky Krisztina

20200904 Söpte Nyugdíjas főzőverseny, nyugdíjasklubok versenye Március óta először tartott közös rendezvényt a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség. A megye egyesületeiből és klubjaiból kilenc csapat mérte össze tudását a kondérok mellett. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: VN-Archív

Fotó: Unger Tamás

A szervezet mintegy harminc, Szombathelyen és a megye más pontjain működő nyugdíjasklubot és egyesületet tömörít, több mint 1200 taggal. Az éves munkatervük minden esztendőben tele van sportprogramokkal, kirándulással, színházlátogatással, ki mit tuddal, vetélkedőkkel, kézműves kiállítással, ismeretterjesztő előadásokkal. A közös programokhoz minden tagszervezet csatlakozhat, emellett részt vesznek a szombathelyi önkormányzat által szervezett Aktív időskor Szombathelyen sorozat eseményein, de természetesen mindegyik közösségnek megvannak a saját, tartalmas közös időtöltései is.

A 2020-as esztendő azonban teljesen másképp alakult, mint a többi, aktív év. Februárban, a nagy sikerű batyus bál után le kellett húzni a rolót. A vidám közösségi programok, kirándulások és nagy nótázások helyett a nyugdíjasok hónapokig csak telefonon és e-mailben tudták tartani egymással a kapcsolatot.

– Nagyon sok tervezett programról le kellett mondanunk – halljuk Molnár Árpád elnöktől. – Szerencsére a népszerű Nyugdíjas Akadémikus műveltségi vetélkedő első két fordulója amúgy is „beküldős” szokott lenni, így azt még a nyáron le tudtuk bonyolítani. De mire eljutottunk volna az októberre tervezett élő fordulóhoz, már megint nem volt ajánlatos a gyülekezés. A bonyolítást magára vállaló oladi nyugdíjasklubbal és a tizenhárom részt vevő csapattal úgy döntöttünk, hogy a legjobbak között tartandó döntőt elhalasztjuk tavaszra, és csak akkor maradunk vele az online térben, ha addigra sem enyhül a vírushelyzet. A nyári időszakba belefért még egy főzőverseny, amit a Vas Megyei Nyugdíjas Rendőrök Egyesülete rendezett meg szeptember elején Söptén. Természetesen a főzést, a zsűrizést a járványvédelmi előírások fokozott betartásával végeztük ott is.

A tavaszi járványidőszak kényszere számos leleményes ötletet hívott életre. Az idősek recepteket cseréltek e-mailben, alkalmanként muzsikáltak lakótelepi ablakokban, erkélyeken, közterületen, így igyekezvén lelket önteni egymásba. A legsikeresebb kezdeményezésnek az elmaradt ki mit tudok és kiállítások helyett kiírt irodalmi és fotópályázat bizonyult. A szépkorúak hetven verset, tizennyolc elbeszélést és több mint százhúsz fényképet küldtek be, közülük a legjobb pályázóknak szeptemberben még át is tudták adni a díjakat. A vezetőség már akkor elhatározta, hogy ezt a pályázatot a vírushelyzettől függetlenül a következő évben is meghirdeti. A szövetség irodája november közepe óta már megint nem látogatható, de a szövetség továbbra is tartja a kapcsolatot valamennyi nyugdíjasklubbal és egyesülettel, a városi és a megyei önkormányzattal, a Civil Fórummal, és természetesen a pályázatíró tevékenység sem állt le.

– Az idei program tervezésével még egy kicsit kivárunk – mondta az elnök –, hiszen egyelőre nagyon bizonytalan a vírushelyzet. Februárban valószínűleg egy olyan tervet fogunk elkészíteni, ami kétféle változatot tartalmaz: egyet arra az esetre, ha megszűnnek a korlátozások és egyet arra, ha nem. Az már biztos, hogy az évet egy újabb, távollétben is megoldható szellemi erőpróbával indítjuk majd a tagjaink számára.

Kiemelt képünkön: A nyáron a nyugdíjasklubokat Söptére hívták főzőversenyre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában