Ha nincs, aki levigye a kutyát

2021.01.15. 11:30

Az idősek és a karanténba került emberek is kérhetik az önkéntesek segítségét Szombathelyen

Az idősek mellett a hatósági karanténba került emberek is kérhetnek segítséget a bevásárláshoz, a gyógyszerkiváltáshoz és a kutyasétáltatáshoz. Az önkéntesek munkáját az önkormányzat koordinálja.

Tóth Dóra

Kötelező maszk használat közterületen, kutyasétáltatás, főtér, illusztráció, 20201111, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Még 2020 tavaszán kezdődött a toborzás: az önkéntesek különböző feladatokra jelentkezhettek. Részt vehettek a Ne cipekedj, Nagyi! piaci házhoz szállítási programban, bevásárlással, csekkfeladással és gyógyszerkiváltással támogatták az időseket és a hatósági karanténba került szombathelyieket – idézi fel a kezdeteket Kéner Balázs, a szombathelyi polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője. Mint mondja, akkor négyszázan jelezték segítő szándékukat, a jelentkezőkből mostanra azonban csak nyolcvanan maradtak.

A korábbi csapat – adatvédelmi okok miatt – csak az első veszélyhelyzet idejére került be a nyilvántartásba, ezért most új regisztráció szükséges. Emiatt az önkormányzat újabb jelentkezőket keres a feladatokra.

Az önkéntesek toborzásába nemrég az Állatvédők Vasi Egyesületének tagjai is bekapcsolódtak. Ők a közösségi oldalukon hívták fel követőik figyelmét a lehetőségre. Vértesi Andrea, az egyesület elnöke azt mondja, több jelentkező is akadt, az ő adataikat továbbították az önkormányzatnak.

Az önkéntesek egyike Tímea, aki kutyasétáltatásban segített egy hatósági karanténba került családnak. Már tavaly tavasszal is jelentkezett a programba, részt vett a piaci házhoz szállításban is. Később az önkormányzat kereste meg a sétáltatással kapcsolatban, hiszen a jelentkezési adatlapon – egyebek között – ezt is bejelölte. Az igénylőkkel az önkormányzat munkatársai „kötötték össze”, hogy megbeszélhessék a sétáltatási szokásokat.

– Egy, az oladi városrészen élő családnak volt szüksége a segítségemre, külföldi út után kerültek karanténba. A rokonok csak reggel és este tudták a kutyájukat sétáltatni, ezért kellett külső segítség – meséli Tímea, aki hozzáteszi azt is, hogy az „átadás-átvételnél” szigorúan ügyeltek a járvány­ügyi előírásokra: maszkban, a póráz fertőtlenítése után indultak el a közös sétára.

Azok a 65 év feletti vagy karanténba került szombathelyiek, akik a járványhelyzetben nem tudnak boltba vagy postára menni, és nincs hozzátartozójuk vagy ismerősük, aki ebben segíthetne, a polgármesteri hivatal munkatársait kereshetik az alábbi telefonszámokon: 06 94-520-620, 06-94-520-383, 06-94-520-218.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában