A lényeg nem változott

2021.01.26. 16:02

Cáfolta az alpolgármester közleményét a Savaria TSE

Új iroda- és raktárhelyiséget keres a Savaria Táncsport Egyesület, miután a sportházból 51 év után távoznia kell – számoltunk be elsőként a hírről, amelynek hullámai úgy tűnik, egészen a városházáig értek. Horváth Soma alpolgármester közösségi oldalán fejtette ki véleményét, majd a civil szervezet is reagált a nemtelen támadásokra.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

„Közismert, az elmúlt évtizedekben Savaria, a táncsport, valamint az egykori kultúrpalota neve teljesen összeforrt. Nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is jegyzik. Talán nem túlzás azt mondani: itt egy korszak véget ér. Horváth Dávid (a Savaria TSE elnöke – a szerk.) azonban nem kesereg, inkább a megoldást keresi” – írtuk a civil szervezet jelenlegi helyzetét leíró cikkünkben annak kapcsán, hogy az önkormányzat a szombathelyi médiaközpont és az Agora összevonását tervezi. Utóbbi jogutód nélkül szűnne meg.

Írásunk nyomán először az Agora Szombathelyi Kulturális Központ adott ki közleményt, amiben kifejtették, a Savaria TSE-nek nem volt bérleti szerződése és nem fizetett bérleti díjat az intézménynek. Az ügy által keltett hullámok azonban úgy tűnik, nem csitulnak, hiszen Horváth Soma, Szombathely kultúráért felelős, baloldali alpolgármestere közösségi oldalán állt ki véleményével. Ebben azt írta: „A hamis állításokkal ellentétben az AGORA igazgatója, Horváth Zoltán már január első napjaiban, személyesen jelezte a Savaria TSE-nek, hogy az AGORÁ-nak szüksége lesz az általuk bérleti szerződés nélkül használt irodahelyiségekre, majd egy héttel később abban is megegyeztek, hogy február végéig kiköltöznek az irodákból. Az önkormányzat természetesen új irodahelyiség megtalálásában is segíteni fog, de meg kell érteni, hogy ha más civil szervezet is fizet ezért, akkor így a Savaria TSE-nek is közösséget kell vállalnia. Nem lehet kivétel.”

Az MSZP-s politikus egyben visszautasította annak még a látszatát is, hogy keresztes hadjáratot indítottak volna a szombathelyi táncsport ellen. Kitért arra, hogy a városvezetés „kiemelten segítette a táncsportot”. Mint arról beszámolt: két táncbajnokságot is rendeztek tavaly Szombathelyen, azokat két-kétmillió forinttal támogatta az önkormányzat, a Savaria TSE működésére és egy versenyen való részvételére pedig 2020-ban összesen 900 ezer(!) forint önkormányzati forrást nyújtottak.

A Savaria Táncsport Egyesületet érintő Facebook-bejegyzésekre a civil szervezet kedden közleményben reagált. Úgy fogalmaztak: „51 éves egyesületünk megalakulásától kezdődően működött a sportházban. A kiköltözéssel érintett két helyiséget (iroda és raktár) az Agora jogelődjével kötött együttműködési megállapodás alapján használtuk. A jogelődök bérleti díj megfizetése helyett a sportház rendezvényein történő ingyenes fellépések és egyéb közreműködői feladatok elvégzésében állapodtak meg. Az Agora januári közlését, miszerint a két helyiséget továbbiakban bérleti díj ellenében vehetjük csak igénybe, majd egy héttel később a teljes kiköltözés közlését is – megértve annak indokait – természetesen minden ellenvetés nélkül tudomásul vettük.”

A Savaria TSE közleményéből az is kiderült, hogy a sportház nagytermét ugyanúgy piaci alapon bérelték minden egyes használatkor, mint más szervezetek. Megtudtuk azt is, hogy Horváth Soma alpolgármester által leírt táncversenyeket a magyar szövetség egy másik helyi egyesülettel közösen bonyolította. Ezek egyikén csak versenyzőként vettek részt, óriási közönségsiker mellett itt magyar bajnoki ezüstérmet szereztek.

Az ügyben egyébként már múlt pénteken kérdéseket küldtünk Horváth Zoltán igazgatónak, azonban azokra ezidáig nem érkezett válasz.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/free-agora-avagy-a-kultura-nemzeti-alap-4609951/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szokasjog-alapjan-hasznaltak-4605937/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kultura-fekete-napja-szombathelyen-4601467/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában