Át kell gondolni

2021.01.24. 07:00

Csak fotó alapján nem lehet állatot örökbe fogadni

Egy új kis kedvenc örökbefogadása nem egyszerű folyamat, a kötelezettségek mellett alaposan át kell gondolnunk, felkészültünk-e az állattartással járó felelősségre. Az adoptálás részleteiről az Állatvédők Vasi Egyesületénél érdeklődtünk.

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

Vértesi Andreától, az egyesület elnökétől megtudtuk, habár ma már jóval tudatosabban készülnek az emberek egy házi kedvenc örökbefogadására, még mindig vannak, akik gondolkodás nélkül vágnának bele. Pedig az adoptáló és az állat érdekeit is az szolgálja, ha felkészülten jelentkezünk. Az egyesület éppen ezért csak alapos felmérés után adja át a gondozásukban lévő állatokat.

A legfontosabb kérdések, amelyeket ilyenkor fel kell tennünk magunknak, hogy „belefér-e” ekkora felelősség az életünkbe, valamint az, hogy tudjuk-e biztosítani az állatnak a megfelelő körülményeket, hogy biztonságban, egészségesen élhessen. Ha a válasz igen, és a jelentkező úgy érzi, megtalálta leendő kutyáját vagy cicáját, az állatvédők felkeresése után egy kérdőívet kap, amelyben az állat jövőbeli lakhatási körülményeire, a gazdijelölt tudására és életmódjára is rákérdeznek. Később személyes beszélgetésre hívják a jelöltet, ahol átveszik a korábbi kérdéseket is, hiszen egy szemtől szembeni konzultáción rengeteg fontos dolog kiderül.

– Ilyenkor találkozik először a leendő gazdi és a kiszemelt négylábú: meggyőződünk róla, hogy jön ki egymással a két fél, hiszen csak fotóról nem lehet állatot választani – hangsúlyozza az elnök. Arra is fel kell készülni, hogy ivartalanítási és oltási kötelezettséggel fogadható örökbe a kiválasztott kutya vagy cica.

Vértesi Andreától megtudjuk azt is, hogy ha minden rendben megy, az egyesület szállítja házhoz az örökbe fogadott állatot. Ugyanis sok negatív tapasztalatuk is van ezzel kapcsolatban. Például megesett, hogy a gazdijelölt és az állatvédők véleménye eltért a kerítés állapotáról, de olyan is előfordult, hogy több egyeztetés után csak a helyszínen derült ki, hogy nem mindenki szeretne a családból kutyát.

Az egyesület a sikeres örökbefogadás után sem engedi el a gazdik kezét: arra kérik őket, hogy legalább évente jelentkezzenek a kedvencükkel. Visszavinni az állatokat csak nyomós indokkal lehet, a továbbadásuk is tilos, csak az állatvédők engedélyével lehetséges.

Egy kevésbé ismert tényről is mesél az elnök: egészségügyi biztosítást köthetünk kutyánkra. Ezt a lakásbiztosításunkon belül igényelhetjük, és a jelentős kiadással járó műtétek esetén veszi le az anyagi terhek egy részét a vállunkról. Sokan élnek is vele, amikor állatukat orvoshoz kell vinni, de nem mindenki tud a fontos és előnyös lehetőségről.

Kiemelt képünkön: Az állat érdekeit is szolgálja, ha felkészülten jelentkezünk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában