Fortélyos fánkok, fánkos fortélyok

2021.01.31. 07:00

Fánk – Választékban nincs hiány: szalagos, sütőporos vagy palacsinta, mindegyik hamar elfogy

Ha farsang, akkor farsangi fánk. Két nagy tapasztalatú háziasszonytól kértünk recepteket, hogy mindenki választhasson olyat, ami a leginkább ­kedvére való.

Tersztyánszky Krisztina

20210126 Köcsk Bolla Lászlóné Irénke rendszeresen süt, főz a Vas Népe konyhájában. Ezúttal farsangi fánkot készített. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

A köcski Bolla Lászlóné Irénke szalagos fánkjának titka a rumba áztatott mazsola, rózsafánkjának pedig a türelem.

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók: 8 deka vaj, 8 deka porcukor, 4 tojás, egy csipet só, 52 deka liszt, egy csomag szárított élesztő vagy 5 deka friss élesztő, 2-3 deci tej a liszt minőségétől függően, fél deci rum, 5 deka mazsola.

A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt (a szárazat a lisztbe keverhetjük). A tojásokat kettévesszük. A tojássárgájákat elkeverjük a felfuttatott élesztős tejjel és a liszthez adjuk. Közepes keménységű tésztát gyúrunk, ha szükséges, még lisztet vagy tejet teszünk hozzá. Hólyagosra kidagasztjuk, és amikor majdnem kész, beletesszük a rumba áztatott mazsolát és a tojásfehérjék keményre vert habját. Duplájára kelesztjük.

Deszkára tesszük a tésztát, fél-egy centi vastagra kinyújtjuk, 5-6 centiméteres szaggatóval kiszaggatjuk.

A gyúrótáblán még letakarva 5 percig kelesztjük. Az olaj annyi legyen, hogy a tésztákat középig ellepjék, 150-160 fokosra melegítjük. Ha túl forró a zsiradék, átsül az egész fánk és nem lesz az oldalán szalag. Úgy tesszük a fánkokat az olajba, hogy az a felük legyen felül, ami a deszkán alul volt. Először két-három percig fedővel letakarva sütjük, utána átfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.

Kiszedjük, konyhai papírtörlőre tesszük, s amikor lecsöpög, vaníliás porcukorba forgatjuk. Közepébe lekvárt rakunk.

Ha a fánk belsejébe szeretnénk lekvárt tenni, akkor vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, az alsó lap közepébe teszünk kávéskanálnyi lekvárt, tojásfehérjével megkenjük a szélét, ráragasztunk egy másik lapot, és ugyanúgy megsütjük.

Rózsafánk

Hozzávalók: 30 deka liszt, késhegynyi só, 8 deka porcukor, 6 deka vaj, 3 tojás sárgája, 4 kanál fehérbor, 5 kanál tejföl, olaj vagy zsír a kisütéshez, tojásfehérje az összeragasztáshoz.

A lisztet rászitáljuk a gyúródeszkára, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a porcukrot, a vajat, a tojássárgáját, a bort meg a tejfölt és összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és négy­féle méretű kerek szaggatóval kiszaggatjuk. A legnagyobbat alulra téve tojásfehérjével csökkenő sorrendben összeragasztjuk a karikákat, a széleket ollóval 3-4 helyen bevágjuk. Az így egymásra rakott korongokat középen kicsit összenyomjuk és forró zsiradékban megsütjük úgy, hogy először a legkisebb korong legyen alul, majd átfordítjuk. Még melegen porcukorba forgatjuk. A tetejébe fél kiskanál lekvárt tehetünk.

Pihe-puha fánk sütőben sütve

A csehimindszenti Csoma Szilágyi Klári azoknak is kínál lehetőséget, akik nem szeretik a fánksütéssel járó olajszagot.

Hozzávalók 30 darabhoz: 50 dkg finomliszt, 5 dkg margarin, 7 dkg cukor, 3 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tej, 15 teáskanál lekvár.

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojássárgájákat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, kidagasztjuk. Ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és két centiméter vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszag­gatjuk.

Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk szellősen, mert még kelni fog. Stampedlis pohár aljával mélyedéseket nyomunk a közepébe, ebbe teszünk mokkáskanálnyi lekvárt. Előmelegítjük a sütőt. Közben még a tepsiben hagyjuk kelni a fánkokat. Normál villanysütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt kész.

Sütőben is készülhet a farsangi finomság
Fotó: Csoma Szilágyi Klári

Sütőporos fánk

Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 25 dkg liszt, 3 evőkanál porcukor, 2 dl tejföl, 1 sütőpor, 1 tojás, fél teáskanál vanília aroma vagy vaníliás cukor, késhegynyi szódabikarbóna.

A porcukorhoz hozzáadjuk az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, (esetleg citromhéjat is reszelhetünk hozzá) majd alaposan összekeverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát, majd a tejfölös keverékhez szitáljuk. Alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk még hozzá kevés lisztet. Körülbelül három milliméter vastagra nyújtjuk ki lisztezett felületen. Egy körülbelül hat-nyolc centi átmérőjű szaggatóval, pohárral kiszaggatjuk, esetleg kiszúrhatjuk a közepét is. Egy serpenyőben kb. fél liter olajat hevítünk, majd amikor már elég forró, néhány fánkot beleteszünk. Amikor belehelyezzük a fánkokat, mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon süssük. Közben többször átforgatjuk a fánkokat, hogy egyenletesen süljenek. Ha minden oldaluk szép piros, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálalás előtt szórhatjuk porcukorral, majd lekvárral fogyasztjuk.

 

Így néz ki a sütőporral készített finomság Fotó: Csoma Szilágyi Klári

Palacsintafánk

Ez a villámgyors, olcsó, kiadós és nagyon finom süti ördögpirula, illetve egérke néven is ismert. Nincs benne sem sütőpor, sem élesztő, egyszerűen forró tejbe kerül a liszt, így növeljük a térfogatot. Bögrén a szokásos 2,5 dl-es bögre értendő!

Hozzávalók 20 darabhoz: egy bögre liszt, egy bögre tej, 3 tojás, 1-2 evőkanál cukor, csipet só, olaj a kisütéshez.

A tejet felforraljuk a cukorral és a csipet sóval, majd hozzákeverjük (én turmixgéppel csináltam!) kisebb adagokban a lisztet, végül egyenként a tojásokat. Ezután az olajat felhevítjük. Csak közepes fokozaton, mert nem szabad hirtelen sülniük. Két, olajba mártott kanál segítségével gömböket csorgatunk bele a tésztából, majd aranybarnára sütjük őket. Többször fordítsuk át a fánkokat, már a sütés kezdetétől, mert ha hirtelen megsül az egyik felük, akkor nem akarnak majd a gombócok átfor­dulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában