2021.01.31. 07:00
Fánk – Választékban nincs hiány: szalagos, sütőporos vagy palacsinta, mindegyik hamar elfogy
Ha farsang, akkor farsangi fánk. Két nagy tapasztalatú háziasszonytól kértünk recepteket, hogy mindenki választhasson olyat, ami a leginkább kedvére való.
20210126 Köcsk Bolla Lászlóné Irénke rendszeresen süt, főz a Vas Népe konyhájában. Ezúttal farsangi fánkot készített. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe
Forrás: VN
Fotó: Szendi Péter
A köcski Bolla Lászlóné Irénke szalagos fánkjának titka a rumba áztatott mazsola, rózsafánkjának pedig a türelem.
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók: 8 deka vaj, 8 deka porcukor, 4 tojás, egy csipet só, 52 deka liszt, egy csomag szárított élesztő vagy 5 deka friss élesztő, 2-3 deci tej a liszt minőségétől függően, fél deci rum, 5 deka mazsola.
A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt (a szárazat a lisztbe keverhetjük). A tojásokat kettévesszük. A tojássárgájákat elkeverjük a felfuttatott élesztős tejjel és a liszthez adjuk. Közepes keménységű tésztát gyúrunk, ha szükséges, még lisztet vagy tejet teszünk hozzá. Hólyagosra kidagasztjuk, és amikor majdnem kész, beletesszük a rumba áztatott mazsolát és a tojásfehérjék keményre vert habját. Duplájára kelesztjük.
Deszkára tesszük a tésztát, fél-egy centi vastagra kinyújtjuk, 5-6 centiméteres szaggatóval kiszaggatjuk.
A gyúrótáblán még letakarva 5 percig kelesztjük. Az olaj annyi legyen, hogy a tésztákat középig ellepjék, 150-160 fokosra melegítjük. Ha túl forró a zsiradék, átsül az egész fánk és nem lesz az oldalán szalag. Úgy tesszük a fánkokat az olajba, hogy az a felük legyen felül, ami a deszkán alul volt. Először két-három percig fedővel letakarva sütjük, utána átfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.
Kiszedjük, konyhai papírtörlőre tesszük, s amikor lecsöpög, vaníliás porcukorba forgatjuk. Közepébe lekvárt rakunk.
Ha a fánk belsejébe szeretnénk lekvárt tenni, akkor vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, az alsó lap közepébe teszünk kávéskanálnyi lekvárt, tojásfehérjével megkenjük a szélét, ráragasztunk egy másik lapot, és ugyanúgy megsütjük.
Rózsafánk
Hozzávalók: 30 deka liszt, késhegynyi só, 8 deka porcukor, 6 deka vaj, 3 tojás sárgája, 4 kanál fehérbor, 5 kanál tejföl, olaj vagy zsír a kisütéshez, tojásfehérje az összeragasztáshoz.
A lisztet rászitáljuk a gyúródeszkára, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a porcukrot, a vajat, a tojássárgáját, a bort meg a tejfölt és összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és négyféle méretű kerek szaggatóval kiszaggatjuk. A legnagyobbat alulra téve tojásfehérjével csökkenő sorrendben összeragasztjuk a karikákat, a széleket ollóval 3-4 helyen bevágjuk. Az így egymásra rakott korongokat középen kicsit összenyomjuk és forró zsiradékban megsütjük úgy, hogy először a legkisebb korong legyen alul, majd átfordítjuk. Még melegen porcukorba forgatjuk. A tetejébe fél kiskanál lekvárt tehetünk.
Pihe-puha fánk sütőben sütve
A csehimindszenti Csoma Szilágyi Klári azoknak is kínál lehetőséget, akik nem szeretik a fánksütéssel járó olajszagot.
Hozzávalók 30 darabhoz: 50 dkg finomliszt, 5 dkg margarin, 7 dkg cukor, 3 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tej, 15 teáskanál lekvár.
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojássárgájákat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, kidagasztjuk. Ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és két centiméter vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk szellősen, mert még kelni fog. Stampedlis pohár aljával mélyedéseket nyomunk a közepébe, ebbe teszünk mokkáskanálnyi lekvárt. Előmelegítjük a sütőt. Közben még a tepsiben hagyjuk kelni a fánkokat. Normál villanysütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt kész.
Sütőporos fánk
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 25 dkg liszt, 3 evőkanál porcukor, 2 dl tejföl, 1 sütőpor, 1 tojás, fél teáskanál vanília aroma vagy vaníliás cukor, késhegynyi szódabikarbóna.
A porcukorhoz hozzáadjuk az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, (esetleg citromhéjat is reszelhetünk hozzá) majd alaposan összekeverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát, majd a tejfölös keverékhez szitáljuk. Alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk még hozzá kevés lisztet. Körülbelül három milliméter vastagra nyújtjuk ki lisztezett felületen. Egy körülbelül hat-nyolc centi átmérőjű szaggatóval, pohárral kiszaggatjuk, esetleg kiszúrhatjuk a közepét is. Egy serpenyőben kb. fél liter olajat hevítünk, majd amikor már elég forró, néhány fánkot beleteszünk. Amikor belehelyezzük a fánkokat, mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon süssük. Közben többször átforgatjuk a fánkokat, hogy egyenletesen süljenek. Ha minden oldaluk szép piros, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálalás előtt szórhatjuk porcukorral, majd lekvárral fogyasztjuk.
Palacsintafánk
Ez a villámgyors, olcsó, kiadós és nagyon finom süti ördögpirula, illetve egérke néven is ismert. Nincs benne sem sütőpor, sem élesztő, egyszerűen forró tejbe kerül a liszt, így növeljük a térfogatot. Bögrén a szokásos 2,5 dl-es bögre értendő!
Hozzávalók 20 darabhoz: egy bögre liszt, egy bögre tej, 3 tojás, 1-2 evőkanál cukor, csipet só, olaj a kisütéshez.
A tejet felforraljuk a cukorral és a csipet sóval, majd hozzákeverjük (én turmixgéppel csináltam!) kisebb adagokban a lisztet, végül egyenként a tojásokat. Ezután az olajat felhevítjük. Csak közepes fokozaton, mert nem szabad hirtelen sülniük. Két, olajba mártott kanál segítségével gömböket csorgatunk bele a tésztából, majd aranybarnára sütjük őket. Többször fordítsuk át a fánkokat, már a sütés kezdetétől, mert ha hirtelen megsül az egyik felük, akkor nem akarnak majd a gombócok átfordulni.