Vízparton, erdőben, konyhában

2021.01.25. 11:30

Majthényi László könyvének margójára: enyhe fűszerezéssel hagyja érvényesülni a vad ízét

Vadat, halat, sok jó falatot kínál Majthényi László a receptgyűjteményében, amiből a vasi mentők is kaptak jó néhány példányt, nekik is tetszett, már csak azért is, mert vannak köztük, akik szeretnek horgászni, páran vadásznak is.

Merklin Tímea

Kemenceavató Magyarszecsód, ut, Károlyi Gyula polgármester, Majtényi László, Dienes Artúr 20200801, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

A mentődolgozók között többen horgászversenyek győztesei, és olyanok is akadnak, akik az erdőt szeretik a maga állataival, így a receptgyűjtemény kifejezetten hasznos, örömet adó ajándéknak bizonyult. Természetesen a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent Vad- és halételek a nyugati végeken című könyv nemcsak nekik, hanem minden ínyencnek kínál ötleteket. Arról is tanúskodik, hogy Majthényi László nem egyszerűen szerkesztője volt a könyvnek, hanem otthonos a vízparton, az erdőben és a tűzhely mellett is, igazi gourmandként készíti a vadat és halat, s mi az ég alatt szem-szájnak kellemes.

Szívesen mesél arról, hogy gyerekkorában horgászott, felnőttként vadászik, és ha Erdélyben jár, olykor pisztrángozni megy. Leggyakrabban fácánozni szokott és vadkacsázni, egyik kedvenc időtöltése, hogy tíz-tizenkét ember között „körbebokrássza” a patakpartot vagy a nádast.

– Lehet, hogy reggeltől estig gyalogolunk nyolc-tíz kilométert, és mindössze hét-nyolc madarat lövünk, de ennek is lehet örülni. A vadászat nekem nem arról szól, hogy elejtem a vadat, hanem arról, hogy kint vagyok a természetben, ez feltölt energiával. Kitisztul az ember elméje, hallása, minden zajra, zörejre, roppanásra kiéleződik. Számomra az az élmény, hogy nézem, hallgatom a vadat.

A könyvben szereplő gyűjtemény nyálcsorgató olvasmány, módszertanilag és ízvilágában is tud újat mondani azoknak is, akiknek konyhai repertoárján rendszeresen vannak vad- és halételek. A szerkesztő minden fogását nem főzte-sütötte végig, de sok olyan recept van benne, amit kóstolt, tehát ismeri az ételt.

– A lányom mostanában nem szereti a halat, de vadételeket gyakran készítünk, a kedvence a fácánleves sok zöldséggel, amiből salátát keverek majonézzel, ha kifogy belőle a hús. Gyakori nálunk a tárkonyos vadraguleves, a vaddisznó, a szarvas sültként, pörköltként is. A vadast rendszerint én csinálom, a feleségem pedig a zsemlegombócot hozzá. Sokszor kerül asztalra máj: a klasszikus vadászreggelihez úgy készítjük, mint a resztelt májat, csak baconnel és friss petrezselyemmel. Otthon szeretjük a májas vadpástétomot, a tócsnit vadászosan, ahogy Orbán Péter volt országos rendőrfőkapitány kitalálta.

Majthényi László közösségi eseményeken is szívesen főz, legutóbb vaddisznótokányt készített tarhonyával a Fishing and Hunting rendezvényen Kápolnásnyéken. Ahol sok ember összejön, nagy adag bográcsételnek kiváló a vaddisznópörkölt is, amivel kapcsolatban elárulta: enyhén fűszerezi – amint az összes vadat –, inkább a jó minőségű alapanyagra koncentrál, mangalicazsírral főz. A hagymát nem sajnálja belőle, sőt ha valaki sok szafttal szereti, a hús mennyiségének fele lehet a hagyma, amit megfonnyaszt. Aki kedveli a barokkosabb, teltebb ízt, ezen a ponton füstölt szalonnával dúsítja, majd beleteszi a húst, és készre főzi. Közben egy kis zöldpaprikával, paradicsommal, fokhagymával ízesíti, de hagyja érvényesülni a vad ízét, pár szem borókabogyó jól illik hozzá.

A végén rádob még egy vékonyra szelt fél fej hagymát, mert az egy új ízt hoz, és a legvégén teszi hozzá az őrölt pirospaprikát, a legeslegvégén pedig egy marék frissen vágott petrezselyemzöldet. Toronyi kenyérrel, tarhonyával, nokedlivel vagy az „öregasszonyoktól” tanult dödöllével tálalja.

„A vadászat nekem azt jelenti, hogy kinn vagyok a természetben”

Kiemelt képünkön: Majthényi László (középen) közösségi eseményeken is szívesen főz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában