fotóalbumot szeretne készíttetni

2021.01.17. 07:00

Míves kapubejárók – Egy idős hölgy járja Szombathely utcáit

Jegyzeteket készít arról, hol vannak még igazi kovácsoltvas kerítések vagy épületasztalos által készített bejáratok, míves kapubetétek. Kovács Mária Márta tanárnő 81 éves, és az az ambíciója, hogy a gyűjteményéből könyv legyen.

Merklin tímea

20210113 Szombathely kovácsoltvas kerítéseket kutat Kovács Mária. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Most a Király utcában lakik, korábban azonban az Alsóhegyi úton volt egy családi ingatlana, szép kovácsoltvas kerítéssel, de el kellett adni. Amikor később arra járt, és látta, hogy a kerítés ketté van vágva, valódi fájdalmat érzett. Ez volt az egyik motiváció, amiért elkezdte gyűjteni a még meglévő vaskerítéseket, a másik pedig az, hogy a téma egyébként is közel állt a szívéhez, mert a nagyapja nemcsak a nevében volt Kovács, hanem ez volt a mestersége is.

Amikor Kovács Mária Márta a belvárosba költözött, először kerékpározott, hogy érezze a tágasságot, az utóbbi időben pedig rendszeresen sétál, a járvány idején mit is tehetne mást. Az egészségügyi sétáknak célt ad, hogy útjai során keresi a kerítéseket, és gondosan feljegyzeteli a címeket, ahol talál.

Megfigyelte, hogy sok helyen nincs utcanévtábla és házszám, különösen a felújított házakra nem teszik vissza. Többféle betegsége és sok műtétje volt már, a séták karbantartják mentálisan és fizikailag is. Amikor egy sztrókféle érte, és lebénult félig az arca, az éneklés segített: 1960 óta – kisebb-nagyobb szünetekkel – énekel a Szombathelyi Erkel Kórusban. A dalos artikulálás jót tett az arcizmoknak, kidolgozta belőle a betegség okozta grimaszt, ma már ismét tud nevetni, illetve a fogorvosa tanácsára inkább szelíden mosolyogni.

Egyik kedvencénél, a Wesselényi utcai, egészen különleges „figurás” kerítésnél állunk, való­ban öröm gyönyörködni a nemrég rekonstruált és újrafestett kerítésben, amelyen két kecses nő- és egy meghajoló férfialak a visszatérő motívum. A mellette lévő ház kovácsoltvas elemeit Mária „szettként” írja le, mert egységes stílusban készültek a pincerácsok, az ablakrácsok és a virágtartók. Hasonlókat találni a közeli Welther Károly utcában is. Egy rövid séta a Honvéd tér és a Hadnagy utca, ahol a páros és a páratlan oldalon is pompás kerítések vannak, kicsit messzebb van, de a Gagarin úton is érdemes ilyen szemmel végigsétálni.

A tanárnő tagja a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának, és mindenhova megy, ahol Orbán Róbert helytörténész sétát vezet. Érdekes, hogy nem történelem, hanem matematika–ének szakos tanár volt, a Nyitra utcai iskolából ment nyugdíjba, és nem is szombathelyi eredetileg, hanem Somogy megyei, de idekerült 1960-ban, amikor végzett a pécsi tanárképző főiskolán, és itt lett lokálpatrióta.

Mária nem egyszer járta be a várost, mire összeállította a gyűjteményét: kézzel írott jegyzeteiben oldalakon keresztül listázza cím szerint a vasból készült mestermunkákat. Álma, hogy ezeket egy profi fényképész végigfotózza, és album készüljön belőle. Akkor érezné, hogy „bedolgozhatott” egy könyvbe, és boldogan nyugtázná, hogy része lehetett egy alkotó folyamatnak.

Kiemelt képünkön: Kovács Mária Márta tanárnő kedvence a Wesselényi utcai „figurás” kerítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában