Súlyos következmények

2021.01.23. 07:00

Nem csak a nagyon magas, az alacsony vérnyomásra is érdemes odafigyelni

Rendszeresen több szó esik a magas vérnyomás káros hatásairól, de a túlságosan alacsony vérnyomásnak is lehetnek súlyos következményei. Mire figyeljünk, és mit tehetünk ellene?

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

Az alacsony vérnyomású emberek sokszor észre sem veszik magukon a tüneteket, a legtöbb esetben pedig nem is okoz problémát. Hiszen mindenkivel előfordul, hogy a szokásosnál kicsit alacsonyabb a vérnyomása, fronthatás vagy más okok miatt. Ha azonban kellemetlen tüneteket tapasztalunk magunkon, mint például a fejfájás, a szédülés és a szívdobogásérzés, vagy krónikussá válik az állapotunk, mindenképpen a vérnyomás normalizálására kell törekednünk. A túlságosan alacsony vérnyomás esetén ugyanis a szerveinkhez nem jut elegendő oxigénnel és tápanyaggal teli vér, így ez funkcióromlással és károsodással is járhat, ha nem lépünk időben.

Szerencsére pár apró trükkel elérhetjük a normális vérnyomást, gyógyszerre ritkán van szükség. Sőt, bizonyos orvosságok, mint az an tidepresszánsok és vízhajtók, ellentétes hatást érnek el, csökkentik azt. A kávéfogyasztás például rendkívül hasznos lehet, ráadásul más előnyei is ismertek: számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amely segít más betegségek megelőzésében. Emellett a sószegény étrendet is érdemes kerülni, ha magasabb vérnyomást szeretnénk. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg többször együnk kisebb adagokat, így megelőzhető, hogy hirtelen lecsökkenjen a vérnyomásunk egy-egy étkezést követően.

Kerüljük a hirtelen mozdulatokat is, ha felkelünk a székből, vagy kikelünk az ágyból: alacsony vérnyomás esetén ilyenkor szédülés törhet ránk. Ehelyett próbáljuk meg először keresztbe tenni lábunkat, vagy végezzünk könnyű tornagyakorlatokat: körözzünk a bokánkkal, vagy emelgessük a lábunkat. A gyakorlatok hatására már kevésbé szédülünk el felálláskor.

Kiemelt képünkön: Kávéfogyasztással és mozgással is tehetünk az optimális értékek eléréséért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában