infrastrukturális fejlesztés

2021.01.11. 11:30

Rövidesen három Rábavidéki faluban kezdődnek fejlesztések

A közelmúltban megszülettek a szlovén Rábavidék fejlesztési program első támogatói okiratai. Az első évben három projekt kapott pozitív elbírálást: a kétvölgyi Kemencés-ház fejlesztése, az alsószölnöki faluház tetőszerkezetének felújítása, illetve a közösségi tér és közösségi helyiség kialakítása az orfalui tájháznál.

Tersztyánszky Krisztina

Holecz Károlytól, a Rábavidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület elnökétől megtudjuk: egy többfunkciós épületegyüttest terveznek a meglévő tájházhoz kapcsolódóan Orfalun

Fotó: Szendi Péter

A szlovén Rábavidék fejlesztési program hosszú évek kitartó diplomáciai munkájának eredményeként, egyfajta kísérleti programként született meg. A fejlesztési igények összeállításában a szlovén falvak önkormányzatai, vállalkozói, civil szervezetei egyaránt lehetőséget kaptak. A nagyszabású támogatási program érdekében az Országos Szlovén Önkormányzat, Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Magyarországi Szlovének Szövetsége és minden kompetens szervezet megmozdult és a maga területén lépéseket tett.

Magyarország kormánya még 2019 végén döntött a térségfejlesztési program megvalósításának támogatásáról, amely alapján a Magyarországon élő szlovén nemzetiség által lakott térség fejlesztése érdekében csaknem 900 millió forint költségvetési támogatás biztosításáról döntött. A projekt megvalósítása részletekben, 2020 és 2023 között történik. Tavaly a veszélyhelyzet előidézte körülmények függvényében előkészítő és egyeztető megbeszélések zajlottak a nemzetiség vezetői és a Pénzügyminisztérium között, majd ősszel megkezdődtek a célzott támogatási konstrukciók előkészületi munkálatai. Az Országos Szlovén Önkormányzat októberi ülésén négy, már előkészített projektet javasolt megvalósításra, közülük három zöld utat kapott.

Alsószölnökön a faluház tetőszerkezete újul meg, mutatja Monek Zsolt polgármester
Fotó: Szendi Péter

A több éven átívelő program egyik fő irányelve az önkormányzati intézmények infrastrukturális fejlesztése. Ebbe illeszkedik bele az alsószölnöki faluház tetőszerkezetének felújítása. A faluközpontban levő U alakú épület ad otthont öt település: Alsószölnök, Kétvölgy, Felsőszölnök, Szakonyfalu és Orfalu közös önkormányzati hivatalának. Itt van a falu szinte valamennyi közösségi színtere: a szlovén és a német nemzetiségi önkormányzat helyiségei, a védőnői szolgálat, a könyvtár, a konferenciaterem és az önkéntes tűzoltók irodája is. Az elnyert mintegy 49 millió forintos támogatásból megújul a teljes tetőszerkezet. Az ácsmunkák után 1420 négyzetméteren égetettcserép-fedésre cserélik az egészségre ártalmas kispala ­héjazatot, a tető húsz centiméteres kőzetgyapot szigetelést kap, és az ereszcsatornát is kicserélik.

Kétvölgyön a kultúrház kihasználatlan hátsó udvarán, illetve egy leromlott állapotú melléképület helyén kemencésházat építenek. A többfunkciós közösségi épületben a kemencén kívül közösségi tér, fatároló és vizesblokk kap helyet, illetve az épülethez csatlakozó külső, mégis fedett rendezvénytér is létesül. A helyszín a település hagyományos rendezvényeinek megtartásán kívül alkalmas lesz új, kulturális-gasztronómiai programok lebonyolítására is.

Doncsecz András polgármester elmondta, azt tervezik, hogy ezeken a rendezvényeken az idősebb generációk átadják majd tudásukat az itt élő fiataloknak, illetve a rendezvényekre érkező látogatóknak. A támogatás reményében a több mint 90 négyzetméteres épület és a terasz műszaki terveit az önkormányzat már a korábbi években elkészíttette. Már a beszerzési eljárást készítik elő, és tavasszal kezdeni szeretnék a kivitelezést. Ha minden a tervek szerint zajlik, egy év múlva a falu közössége birtokba veheti az új létesítményt.

Holecz Károlytól, a Rábavidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület elnökétől megtudjuk:
egy többfunkciós épületegyüttest terveznek a meglévő tájházhoz kapcsolódóan Orfalun
Fotó: Szendi Péter

A harmadik nyertes település Orfalu ott nem az önkormányzat, hanem egy civil szervezet, a Rábavidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület a kedvezményezett.

Közösségi tér és közösségi helyiség kialakítására kaptak támogatást. Egy többfunkciós épületegyüttest terveznek a meglévő tájházhoz kapcsolódóan, ahol fedett és zárt terekben kisebb és nagyobb csoportok számára nyílik majd lehetőség akár többnapos műhelymunkára, konferenciára, hagyományőrző rendezvények megtartására. Ennek megfelelően közösségi tereket, udvart, konyhát, vizesblokkot és szálláshelyeket is kialakítanak. Az egyes épületrészekben apartmanok és természetközeli, sátorszerű erdei kunyhók is szerepelnek az elképzelések között. A beruházást úgy tervezték, hogy az épületrészek szakaszosan, egymástól függetlenül is megvalósíthatók legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában