Az oka az itt használt aszfalt összetételében keresendő

2021.01.12. 07:00

Vigyázat, jobban csúszik a körforgalom Szombathelyen!

A Körmendi út és a Brenner Tóbiás körút kereszteződésében lévő körforgalom nagyon csúszik még száraz időben is, amint pedig víz éri, szinte korcsolyapályává válik az aszfalt. Vajon miért?

Horváth Balázs

20210111 Körforgalom Szombathely, Körmendi út - Brenner Tóbiás körút Horváth Balázs, HB, Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

Gyakoriak itt a kisebb balesetek – koccanások, „padkázások” –, bár az autósok többsége eleve óvatosan közlekedik itt. A szombathelyi városházáról kapott tájékoztatás alapján úgy tudjuk, hogy a körforgalom jelenlegi aszfaltját 2006-ban építették ki, 2010- ben erősítették meg. Ez a típusú, a „normál” aszfaltnál világosabb színű és fényes kopóréteg a Körmendi úton egészen a Győrffy utcáig jellemző. A városházáról kapott tájékoztatás szerint az aszfalt kőváz anyaga nagy valószínűséggel dolomit, amit információink szerint ritkábban használnak Magyarországon útépítésnél, viszont amikor készült, ez a típusú anyag is megfelelt a műszaki előírásoknak. Az biztosan elmondható, hogy kevés olyan útszakasz van a vasi megyeszékhelyen, amely hasonlóan jól bírja a megpróbáltatásokat, de az is biztos, hogy csúszósabb felületű sem nagyon van a környéken. További problémák is vannak az említett kereszteződéssel: az évek alatt az autóforgalom sokszorosára nőtt, így naponta alakulnak ki dugók a környéken.

A csomópont fejlesztése és átépítése égető lenne, remélhetőleg választ ad erre a város fenntartható mobilitási terve, a burkolatcsere viszont a tájékoztatás szerint nem szerepel a rövid távú tervek között.

Kiemelt képünkön: A körforgalomban óvatosak az autósok, de így is sok a koccanás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában