Összefogásban a siker

2021.02.27. 07:00

Csaknem négyszáz állaton segített tavaly az Állatvédők Vasi Egyesülete

Az állatvédők különösen nagy figyelmet kapnak ezekben a hetekben, ugyanis március végéig még kitölthető a kormány állatvédelemmel kapcsolatos kérdőíve. Az Állatvédők Vasi Egyesületénél (ÁVE) összesítették az elmúlt évet számokban.

Polgár Patrícia

Vértesi Andra ölében egy gazdira váró kölyökkutya

Fotó: Unger Tamás

2020-ban 181 kutyát, 112 macskát, hét nyulat, nyolc tengerimalacot, tíz degut, három papagájt, egy varjút, 15 rigót, öt verebet, egy vakondot, két szürke pelét, 25 galambot, hét gerlét, nyolc sünt, két őzgidát, két egeret, azaz összesen 392 állatot mentettek meg. Rajtuk kívül számtalan talált kutyát és macskát juttattak vissza a gazdákhoz. Menhelyükre a múlt évben 137 új kutya, 59 macska, hét nyúl és 15 galamb érkezett, a többi állatot ideiglenes befogadóknál helyezték el. Sok régi lakó jelenleg is a menhelyen és ideiglenes befogadóknál él, azonban 260 állatuk új gazdára talált. Az egyesület gondozásában jelenleg 38 kutya, 41 macska, öt nyúl, két tengerimalac és hét madár él.

Vértesi Andra ölében egy gazdira váró kölyökkutya
Fotó: Unger Tamás

Tavaly Vas megyében mintegy 70 nőstény állatot ivartalaníttattak – ezek részben kóbor, részben rászoruló családok állatai voltak. Az egyesület több talált balesetes állat műtétjét és orvosi ellátását is finanszírozta. Az ÁVE önkéntesei megközelítőleg félszáz lakossági bejelentésre mentek ki az év során. Ahol együttműködő gazdákra találtak, ott élelemmel, ivartalanítással segítettek, de olyanok is voltak, akik lemondtak az állatokról. Ha nem volt együttműködő a gazda, akkor megtették a bejelentést az illetékes hatóságoknál.

Több rászoruló gazdit és más állatvédőket segítettek eledellel, bolhairtókkal, féreghajtóval, felszereléssel. Emellett jutott pénz a saját telephelyük fejlesztésére is: kifutókkal, kennelekkel, fűthető házakkal, röpdével bővült a menhely.

Vértesi Andrea, az egyesület elnöke elmondta: hálás mindazoknak, akik a múlt évben bármilyen formában támogatták munkájukat. Hozzátette, az egyesületeknek az idén nagyobb szüksége van a segítségre, mint eddig bármikor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában