Dr. Mikó Katalin háziorvos: nem a beteg dolga, hogy felmérje, be lehet-e oltani

Akinek lehetősége van rá, oltassa be magát. A vakcina esetleges mellékhatásai nincsenek arányban a koronavírus-fertőzés tünetei­vel és következményeivel – mondta el lapunknak dr. Mikó Katalin háziorvos, aki már mindkét adagot megkapta az oltóanyagból.

Cseh-Egyed Bernadett

Dr. Mikó Katalin hangsúlyozta: az oltásnak abszolút ellenjavallata nincs. Akiknek egyéb betegségeik vannak, vagy félnek egy esetleges allergiás reakciótól, azok se vessék el egyből a beadatás gondolatát. Van az a helyzet, amikor mérlegelni kell, de ez az oltóorvos feladata. Azt javasolja, mindenki regisztráljon, és majd az adott pillanatban, az aktuális állapotának megfelelően eldől, megkaphatja-e a vakcinát. Nem a páciens dolga, hogy felmérje, eldöntse, be lehet-e oltani. Aki azonban nem jelentkezik, azt be sem hívják.

– Ez nem egy egyszerű, gyorsan átvonuló betegség. Sajnos nagyon sok embert elvesztettünk miatta, sok váratlan halálesetet láttunk. Senkinek nincs a homlokára írva, hogy elkapja-e a fertőzést, és ha igen, milyen mértékben viseli majd meg a szervezetét.

A fiataloknak is lehetnek krónikus, rejtett betegségeik, ezért mindenkit arra kérek: regisztráljon a kormányzati portálon, vagy küldje vissza a válaszlevelet – fogalmazott.

Kiemelt képünkön: Dr. Mikó Katalin azt javasolja, mindenki regisztráljon

Koronavírus Vas Megyében

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik