Külön fejezet a szlovéneknek

2021.02.17. 07:00

Kiadvány készült a nemzetiségekről

Kisebbségből nemzetiség címmel reprezentatív, fotókkal gazdagon illusztrált kötetet jelentetett meg a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: TK

A könyvben az a tizenhárom magyarországi nemzetiség kapott bemutatkozási lehetőséget, amelyek több mint egy évszázada honosak hazánkban. A nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvényt a rendszerváltoztatást követő első polgári kormány alkotta meg.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter a könyv előszavában megállapítja: örvendetesen nő azok száma, akik nemzetiségi gyökereiket felvállalják, élő közösségeket alkotnak hatékony érdekképviselettel és egyre nagyobb számban működtetnek oktatási és kulturális intézményeket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter így fogalmaz: a hazai nemzetiségekre értékként, kulturális örökségünk részeként tekintünk.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár pedig arra hívja fel a figyelmet köszöntőjében: az elmúlt tíz évben közel 200 nemzetiségi óvoda, iskola, közművelődési intézmény újulhatott meg a magyar kormány támogatásával.

A szlovéneket bemutató fejezetben arról olvashatunk, hogy az őshonos nemzetiségek közül egyedüliként a szlovének telepedtek meg a magyarok előtt azon a területen, ahol leszármazottaik ma is élnek. A sokszínű kulturális élet mellett a közösség tagjai szlovén nemzetiségi óvodai, általános iskolai és középiskola képzés révén is fejleszthetik anyanyelvüket és ismerhetik meg kultúrájukat.

A képes összeállításban feltűnik egyebek között az alsószölnöki Nagyboldogaszszony római katolikus templom, Pável Ágoston Felsőszölnökön található mellszobra, a Kühár Emlékház, az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda, az orfalui tájház és a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ.

Kiemelt képünkön: A szlovéneknek is külön fejezetet szenteltek a kötetben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában