Nyugalomban, biztonságban

2021.02.24. 14:00

Kincső Bejke hét nappal ezelőtt kőszegi otthonukban jött világra

Február 17-én, hajnalban jött világra Soproni Júlia (31) és Horváth Tibor (29) második kislánya, Kincső Bejke. A baba otthon született. A személyi igazolványában az szerepel majd, születési helye: Kőszeg. Tizennégy éve nem történt ilyen a városban. Az édesanyával beszélgettünk.

Tóth Kata

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Soproni Júlia

A pár első gyermeke, a kétéves Abigél a szombathelyi kórházba érkezett, természetes úton született. Már amikor vele volt várandós, felmerült Júliában az otthon szülés ötlete, végül máshogy hozta az élet. Most a várandóssága közepére tudatosodott benne: otthon szeretné világra hozni gyermekét.

– Problémamentes, úgynevezett alacsony kockázatú várandósságom volt. Ilyenkor minden nőnek joga van ahhoz, hogy eldöntse, hol szeretné világra hozni a gyermekét. Minden feltételnek megfeleltem. Hogy néhányat említsek: koponyavégű fekvésű volt Kincső, betöltöttem a várandósság 40. hetét (otthon szülésre a várandósság 37. és 41. hete között van lehetőség). Nem volt korábban császármetszésem, nem voltam terhességi cukorbeteg, és húsz percre Kőszegtől van szülészettel rendelkező kórház is.

Az anyuka kiállt döntése mellett

Az első időkben a család nem támogatta teljes meg­győződéssel az elképzelését, benne is volt bizonytalanság, de ahogy telt az idő, egyre eltökéltebb lett, kiállt a döntése mellett. A 28. héten vették fel a kapcsolatot egy győri bába­praxissal. (Két felsőfokú képesítéssel rendelkező szülésznőnek vagy szülész-nőgyógyásznak jelen kell lenni – csak ők kísérhetnek otthon szülést.) A pandémia miatt csupán online konzultációra volt lehetőség, mégis bízott bennük Júlia. Kétnapos felkészítőn is részt vettek, ahol minden kérdésükre választ kaptak a párjával. Valamint egy holisztikus szemléletű négyalkalmas dúlai szülésfelkészítésen is, ami ugyancsak támogatta a lelki és mentális ráhangolódást. Rengeteg szüléstörténetet és több várandósság és szülés témájú könyvet olvasott, ezekkel is támogatva a készülődést.

Születés

A szülésnél végül a két bábán kívül egy dúla és a párja volt jelen. Az élmény minden nő életében meghatározó. Júlia is emlékszik minden mozzanatra.

– Múlt hétfőn este kilenc óra óta voltak rendszertelen méhösszehúzódásaim. Kedd délutánra erősebbek és rendszeresebbek lettek. Amikor a vajúdás kezdődött, kedd este helyzetjelentést adtam a bábáknak. A dúlámmal, Hajas Zsófival is beszéltem telefonon.

Amikor megérkezett, már az aktív szakaszban voltam két-három perces fájásokkal. Egy óra húsz perc alatt a győri bábák is ideértek. Négy óra múlva egy szépen felépített folyamat végén megérkezett Kincső. Gyógyító szülést szerettem volna, ahol én irányítok, a saját tempónkban haladhatunk. Olyat, ami felesleges beavatkozásoktól mentes, támogató és érzékeny kísérőkkel nyugalomban, békében történhet. És amiben a párom is tevékenyen részt tud venni. A szülés után szoros kapcsolatban maradhattam a babával, ez is erősíti a kötődés kialakulását. Mintha már ismernénk egymást Kincsővel. Az első napok jól teltek: könnyebben ment az egymásra hangolódás. Abi­gélnek is nagyon tetszik az új helyzet. Finoman nyúl a kis testvéréhez. Ha pedig Kincső sír, figyelmeztet minket.

Júlia boldog. Azt mondja, sokat dolgozott magán lelkileg és fejben, hogy végül nagyon pozitív szülésélménye legyen. Háborítatlanul, bensőséges hangulatban zajlott minden, a megszokott helyen gyertyafényben, félhomályban, illóolajos borogatással, olyan emberek részvételével, akikben megbízik. Vele együtt a párja is felkészült. Hiszik, hogy a kislányuknak a lehető legjobb útravalót adták azzal, hogy nyugalomban, békében jött a világra és védett, szeretetteljes közegbe születhetett.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tizennegy-ev-utan-ujra-baba-szuletett-koszegen-4685839/

Kiemelt képünkön: Kincső Bejke: született Kőszegen, 2021. február 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában