Vasi Őrtüzek

2021.02.06. 07:00

Méhek, tüzek, koszorúk – Irodalmi vándorkonferencia, nem csak virtuálisan

Az idő is körben jár, mint a Vasi Őrtüzek címmel az idén is megszervezett irodalmi konferencia: ez a mítoszok ideje.

VN

20210205 Vasi Őrtüzek irodalmi vándorkonferencia, Bérbaltavár, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A járvány a virtuális térbe kényszerítette a kultúrát, de vannak rítusok, amelyek ellenállnak a virtualitásnak. Ezek közé a rítusok közé tartozik a koszorúzás. Bár szűk körben, de „igazi” koszorúzással kezdődött meg a Vasi Őrtüzek konferencia: az esemény szervezője, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ nevében az igazgató, Gergye Rezső, valamint Horváthné Kántor Klára, Nagytilaj polgármestere és Némethné Beczők Bernadett, Bérbaltavár polgármestere helyezte el az emlékezés koszorúját tegnap délelőtt Nagy Gáspár bérbaltavári szülőházánál – amely ma már emlékmúzeum.

Aztán Kámban a Kisfaludy-emlékművet is megkoszorúzták. Ma Békássy Ferenc zsennyei sírjánál róják le kegyeletüket az irodalmi emlékezők. Aztán a Bérbaltavárt Nagytilajjal összekötő verspadoknál folytatódik a program, amelyben helyet kaptak online követhető előadások is.

Ma 17 órától Vasváron tart előadást Weiner Sennyey Tibor Kertmagyarország, a méhes földje címmel, a méhes és a méhekkel való foglalkozás kultúrtörténeti hátteréről. Sok más mellett arról is szó esik, hogy vajon miért a„tejjel-mézzel folyó” Kánaánra vágyunk – és hogy milyen méhese lehetett Berzsenyi Dánielnek.

Kiemelt képünkön: Horváthné Kántor Klára, Némethné Beczők Bernadett és Gergye Rezső Bérbaltaváron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában