kezdetektől napjainkig

2021.02.17. 07:00

Városi Vegyeskar – Ötven év jubileumi kötetben

1970-ben alakult meg Körmenden a Városi Vegyeskar a művelődési központ és a helyi művelődési osztály kezdeményezésére. Akkoriban elsősorban pedagógusok és óvónők voltak a tagjai. Az ötvenéves jubileum alkalmából készült egy kiadvány, ami a kezdetektől napjainkig felidézi az egyesület legmeghatározóbb pillanatait.

Markó Petra

Fotó: VN-Archív/Jámbori Tamás

A vegyeskar nélkül Körmenden elképzelhetetlen már minden állami és egyházi ünnep.

„Hidakat épít generációk, különböző helyzetű, foglalkozású és hivatású emberek, gyermekek, szülők és családok között, sikerrel szólaltatja meg a kórusirodalom számos alkotását, hirdetve az együtt éneklés örömét” – írta ajánlójában a kötet első oldalain az együttes munkásságáról Bebes István, Körmend polgármestere.

Az énekkart jelenleg Sabáli Lászlóné vezényli, aki elődeihez hasonlóan elkötelezett a dal, a zene és a kórusmuzsika, valamint a közösségépítés iránt. Jelenleg harmincheten énekelnek a kórusban. A legnagyobb létszámot 1988-ban érték el, negyvenketten voltak – akkor teljesedett ki a kórus –, és a zenének köszönhetően fél Európát bejárták Finnországtól Szlovénián és Lengyelországon át Ausztriáig – emlékezett vissza a karnagy. Hozzátette: a zene tényleg nem ismer határokat, sokszor nyelvtudás nélkül is jól megértették egymást, és életre szóló barátságokat is kötöttek.

A kiadványban nehéz lett volna az elmúlt ötven évet időrendi sorrendben összefűzni a rendelkezésre álló rengeteg anyag birtokában, ezért azokat különböző témák közé rendszerezte Kondicsné dr. Kovács Éva.

A kötet megemlékezik az alapító és jelenlegi tagokról, az első karnagyról, Hajna Rezsőről, majd az őt követő Faragó Jánosról és a rengeteg közös emlékről.

Mándli Éva kórustag nagy lelkesedéssel vezette a vegyeskar naplóját. Összesen hat vastag kötetet írt tele – megtalálhatók benne plakátok, meghívók, újságcikkek, különböző beírások egy-egy fellépésről a résztvevőktől – ezek adták a kiadvány vázát a megalakulástól napjainkig, képekkel illusztrálva. Emellett a tagok egy-egy kedves történetet is megosztottak, amikből szintén válogattak a jubileumi kiadványba.

Elismerések és megmérettetések sora is bizonyítja az elmúlt évtizedek létjogosultságát: arany minősítésekkel és különdíjakkal egyaránt büszkélkedhetnek. Most, a koronavírus-járvány idején a kórustagok leghőbb vágya az, hogy újra színpadra állhassanak, és közösen együtt, felhőtlenül énekelhessenek.

Kiemelt képünkön: A körmendi Városi Vegyeskar egy korábbi fellépésen – az együtt éneklés örömét hirdetik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában