A koronavírus miatt több településen az átlagosnál jóval többen haltak meg, de nem Vasváron

A járványhelyzet miatt több településen az átlagosnál jóval többen haltak meg. Vasváron éppen az ellenkezője történt.

Pogács Mónika

Fotó: VN

– Az állapítható meg ötéves összehasonlításban, hogy a tavalyi, pandémiás évben haltak meg a legkevesebben a városban – értékelte a statisztikai adatokat Tóth Balázs polgármester, aki a számokat is ismertette.

2020-ban 71-en hunytak el Vasváron. A halálozások száma ötéves összehasonlításban 2016-ban volt a legmagasabb, akkor 94-en hunytak el, de 2019-ben is 89-en haltak meg. A városvezető szerint az mélyebb kutatást kívánna, hogy a tavalyi, járványhelyzettel terhelt esztendő ellenére vagy éppen emiatt született-e ez a kedvezőbb adat a korábbi évekhez képest.

– Talán az emberek jobban vigyáztak magukra a múlt évben. Ezek azonban csak feltételezések. A valódi okok elemzéssel deríthetők ki – mondta Tóth Balázs, aki a születések számáról is beszélt. A tendencia mindenesetre már hosszabb ideje az Vasváron, ahogy számos más településen is, hogy kevesebben születnek, mint amennyien meghalnak. Tavaly 34 gyermek jött a világra.

– A vasvári születésszámban ötéves kitekintésben egyébként a 2019-es esztendő volt a kiemelkedő, akkor 49 újszülött volt a városban – elemezte a városvezető.

A vasvári trendre jellemző, hogy a születésszám mindig ötven alatt és harminc felett van a városban. Tavaly tehát 34-en születtek, azaz kevesebb mint a fele volt a születések száma a halálozások számának. – Gyarapodni tudnánk lélekszámban, ha sokasodna a születések száma. Azért bízunk benne, hogy a folyamat idővel pozitív irányba változik a kormányzati intézkedéseknek, otthonteremtési programoknak köszönhetően – fogalmazott Vasvár polgármestere.

Hozzátette: a támogatások a gyermekvállalási kedvre pozitívan hathatnak, az intézkedések hatása több év alatt mutatkozhat meg számokban is. Vasvár például a falusi csok támogatásban ugyancsak érintett, amely az ötezer fő alatti települések számára elérhető. Így a városban is igénybe tudják venni azok a családok a kedvező lehetőséget, akik itt építkeznének vagy újítanának fel ingatlant. A jelek már erre utalnak: egyre kevesebb az eladó ház a városban, sok ingatlan cserélt gazdát az utóbbi időben.

Komoly változás történik az ingatlanpiacon, ami a gyermekvállalási kedvre is hatással lehet majd a helyi remények szerint. Ami az önkormányzatot illeti: a város, ahogy eddig, úgy idén is támogatja az első lakáshoz jutókat. A költségvetésben már elkülönítették azt a forrást, amelyhez pályázat útján juthatnak hozzá a városban letelepedni, családot alapítani szándékozók.

Kiemelt képünkön: A születettek száma a fele az elhunytakénak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában