Termelőktől az igazi

2021.03.01. 11:30

A sonka és a méz mellett a tavaszi virágokat is keresték a Vas megyei piacokon

Bár a hétvégére beköszöntött a hűvösebb időjárás, egyes helyeken még a szél is tombolt, ez nem riasztotta vissza a Vas megyei piacozókat. Szombat reggel buzgón válogattak a kőszegi és a rábapatyi termelői piacon.

Polgár Patrícia

20210227 Piaci körkép, Desits Zoltán hentes, Rábapaty, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Stumpfel Lajos gencsapáti kereskedő és neje savanyúságokat, lekvárokat, diót, süteményeket és virágokat árult szombaton a kőszegi piacon. Lajos elmondta, hogy mostanában portékáik közül a savanyúságok és a lekvárok a legkelendőbbek, de egyre többen érdeklődnek már virágaik iránt is. A házaspár ezúttal a szezon slágereit, primulát, jácintot és nárciszt kínált, valamint évelőkből összeállított vegyes tálakat, melyeket előszeretettel vásárolnak temetői díszként. Megjegyezte, a primula szabad földbe ültetve évekig megmarad, azonban arra ügyelni kell, hogy a nemesített fajta mellé ne kerüljön a vadon növő, sárga színű változat, ugyanis az könnyen átporozza a színes virágokat. Mint mondja, a diót jelenleg nem igazán keresik náluk a vásárlók. Ellenben a savanyú káposzta szezonális termék, így nagy rá most a kereslet – a vödröt ajándékba adja mellé a kereskedő. Lajos elmondta, az otthoni gazdaságban már készülnek a palántázásra, a közelmúltban vetették el a zöldségek magjait.

Stumpfel Tivadar és neje saját termesztésű gyümölcseikből készült lekvárokat, diót és szezonális virágokat kínált a kőszegi piacon Fotók: Cseh Gábor

Kovács Antalné egy nagyobb bevásárlást ejtett meg a piacon. Katitól megtudtuk, hogy heti egyszer jár vásárolni és akkor is inkább a termelői piacra, ugyanis gyógyíthatatlan beteg férje miatt átálltak a teljesen természetes táplálkozásra. A rutinos piacozó már tudja, kik azok az árusok, akik nem viszonteladóktól szerzik be árujukat, hanem maguk állítják elő azt. Leginkább kedvenc méhészéhez jár szívesen, termékeire különösen esküszik.

Kovács Antalné Kati rutinos piacozó, zöldséget, mézet is vett

A Rábapatyi Termelői Piacon Desits Zoltán hétről hétre kint van szebbnél szebb hentesáruival. Megvan már a jól bejáratott vendégköre, jó ismerősként, nyájasan köszönti minden egyes vásárlóját. Jegyzi, ki mit szokott venni és már adja is ki neki pultjából, mely roskadásig van pakolva a füstölt finomságokkal.

Konyher Tivadar egészen a Ság-hegy lankáiról viszi portékáit a piacra. Diplomás gyógynövény-technológusként és egykori halőrként betéve ismeri a természet lassan már-már elfeledett kincseit, a gyógynövényeket. Ezeket szárítva, teaként kínálja vásárlóinak. De foglalkozik gyümölcs- és zöldségaszalással, valamint lekvárfőzéssel is. Nagy szenvedélye a csili- és habanerotermesztés, paprikáit őrlemény formájában árulja.

PIACI JELENTÉS

Savanyú káposzta/kg/ (árak forintban) 1000

Csalamádé/kg 1000

Tojás/db/ 35–42

Fokhagyma/kg 1800

Lila hagyma/kg 400

Sárgarépa/kg 250–350

Krumpli/kg 150–250

Újkrumpli/kg 350

Alma/kg 540

Primula/db 350

Nárcisz/db 500

Méz/kg 1500–3000

Lekvár/üveg 850–1700

Hurka/kg 1200

Disznósajt/kg 1800

Sütőkolbász/kg 1600

Sonka/kg 2700

Szalonnafélék/kg 2600–2900

Színkaraj/kg 3200

Tarja/kg 2700

Csülök/kg 1800

Kiemelt képünkön: Desits Zoltán, ahogy minden hétvégén, úgy ezúttal is eladásra kínálta hentesáruit Rábapatyon – ezekre mindig nagy a kereslet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában