Olaszosan, ezúttal hús nélkül

2021.03.07. 07:00

A vegetáriánusoknak és a nagyböjtöt tartóknak egyaránt ajánljuk

A húsvéti nagyböjtöt tartók, a vegetáriánusok és az olasz konyha kedvelői is bátran elkészíthetik az alábbi ízletes fogást, amit ezúttal egy egyetemista fiatal, Sebestyén Áron oszt meg.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/Sebestyén Áron

Áron elmondta magáról: egyetemistaként az online oktatás miatt a napok gyakran összefolynak a számára, ezért próbál a főzéssel és az új ízek kipróbálásával kitörni a szürke hétköznapokból. Vegetáriánus étrendjéből adódóan van mivel kísérletezni, hiszen rengeteg olyan étel létezik, ami nem feltétlenül mondható mindennapinak. A húst a napi menüben helyettesíteni pedig nem is olyan nehéz, mint azt sokan gondolják.

Az egyetemista Sebestyén Áron szívesen kísérletezik új ízekkel

Túróval és sajttal töltött gomba

Hozzávalók: 2 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 1 db pritaminpaprika, 5 dkg mozzarella, 5 dkg parmezán, olívaolaj, só, 8 dkg túró, 1 db tojás, 4 db csiperkegomba, bors, 5 cl marinaraszósz, 8 dkg ricotta, bazsalikom.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A zöldségeket megmossuk és szárazra töröljük. A fokhagymát és a hagymát felaprítjuk. A pritaminpaprikát kis kockákra vágjuk, a sajtokat lereszeljük. A bazsalikomot felaprítjuk, és a felét félretesszük a tálaláshoz. Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olívaolajat. Közepes lángon megpirítjuk a hagymát, majd a fokhagymát. Ha megpirultak (kb. 5 perc), hozzáadjuk a pritaminpaprikát. Megsózzuk, és pirítjuk azt is kb. 4-5 percig. Ha kész, félretesszük, és hagyjuk egy kicsit kihűlni. Egy keverőtálban összekeverjük a túrót, a parmezánt, a tojást, a megpirult zöldségeket és a felaprított bazsalikomot. Egy kevés olívaolajat csepegtetünk a gombafejek tetejére, megsózzuk, megborsozzuk. A gombákat megtöltjük a sajtos töltelékkel, rákanalazunk a marinaraszószból, és megszórjuk mozzarellával. Sütőpapírt teszünk a tepsibe, megkenjük olívaolajjal, és 20-25 perc alatt készre sütjük a gombákat. Ha kész, bazsalikomlevelekkel tálaljuk. Köretnek bulgurt adhatunk mellé.

Marinaraszósz

Hozzávalók: 4 nagy paradicsom, egy fél közepes vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa, 1 babérlevél, 0,3 dl pezsgő (fehérborral helyettesíthető), 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál oregánó, 1 teáskanál bazsalikom, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, ételízesítő ízlés szerint, 1 evőkanál ketchup.

A fél vöröshagymát nagyon apró kockákra vágjuk, és 1-2 evőkanál napraforgóolajon pirítani kezdjük. A sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük, vagy robotgépben nagyon apróra vágjuk, majd a hagymához adjuk. Egész kis lángon addig dinszteljük, amíg a sárgarépa megpuhul. Fokhagymanyomón át ekkor hozzáadjuk a fokhagymát. A hámozott paradicsomokat nagyon apró kockákra vágjuk, és a szószhoz adjuk. Majd a fűszereket is hozzáadjuk, a ketchuppal, pezsgővel együtt. Addig főzzük kis lángon, amíg egy viszonylag sűrű testes mártást nem kapunk. A babérlevelet vegyük ki belőle a végén, mert később megkeseredhet tőle.

Marinaraszósz: a végén sűrű, testes mártást kapunk, de figyeljünk, vegyük ki a babérlevelet, ami megkeserítheti

Kiemelt képünkön: A túróval, sajttal töltött gomba igazán laktató étel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában