Frissen Vasból

2021.03.28. 07:00

Az év emlőse a hermelin

A hermelint választották a 2021. év emlősének. Ez a kisragadozó a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket, és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív. Állatkertekben, bemutatóhelyeken sem gyakori. Nem csoda, hogy a hermelinnel csak kevesen találkoztak élőben.

Gyöngyössy Péter

20210221 Szombathely Év élőlényeit mutatta Vig Károly a Savaria Múzeum igazgató helyettese, A képen a Hermelin látható. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Minden gyerek tudja: nem király a király korona és palást nélkül. Ez utóbbi pedig fehér színű fekete foltokkal. Az viszont már kevésbé ismert, hogy egy ilyen igazi palásthoz akár ezernél is több hermelint kellett elejteni, hogy a hófehér téli bundájából elkészülhessen az uralkodói öltözék eme díszes darabja.

A hermelin jellegzetes fekete farokvégei mint afféle faroktincsek adták a palást foltjait. Ezt már Dankovics Róberttől, a Savaria Múzeum zoológusától tudjuk meg. Ő azon ritka emberek közé tartozik, aki már sokszor megfigyelt hermelint a természetben. Véleménye szerint nem annyira ritka jószág, mint azt sokan gondolják, csak kevesen veszik észre. Vízpartok, patakok, tavak környékén Vas megyében is viszonylag gyakran előfordul. Eleve kis termetű, harminc centiméterig terjed a testhossza, hozzá 8-10 centis farokkal. Nyáron sokan összetévesztik a menyéttel. Hideg havas teleken viszont teljesen hófehér színű bundát ölt. A farka vége mindig fekete.

Kedveli a vízparti cserjéseket, nádasokat, gyékényeseket. Nagyon széles a táplálékpalettája. Egy nála sokkal nagyobb üregi nyulat is elkap, akár rovarokat, szöcskéket sáskákat, de gyümölcsöt is fogyaszt. Kotoréklakó.

Kiemelt képünkön: Preparált hermelin a Savaria Múzeumban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában