Sok az alaptalan sztereotípia

2021.03.13. 07:00

Az ötven év feletti informatikusok enyhíthetik a munkaerőhiányt

Az 50 év feletti informatikusok alkalmazása kapcsán végzett kutatást nemrég a IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért civil szervezet. Az eredményeket a napokban tették közzé.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

Sok az alaptalan sztereotípia az idősebb munkavállalók kapcsán, sok helyen nem alkalmaznak idősebb informatikusokat, pedig tapasztalatukból adódóan több területen jobban teljesítenek a fiatalabbaknál, szögezi le az IVSZ, amely egy vezetési tanácsadó céggel együtt végezte a kutatást. Az eredmények rámutatnak arra, hogy a napjainkban hiányszakmának számító tesztelő, IT projektmenedzser, IT sales, IT support, IT üzemeltető, DevOps vagy Business Analyst pozíciókban az IT-tudás és gyakorlati számítógépes készségek mellett gazdasági vagy mélyebb rálátás is szükséges, amelyben az 50 feletti korcsoport tagjai kimondottan erősek.

Kiderül az is, hogy az iparágak szélesedő digitalizációja nyomán egyre nagyobb szükség lesz a mediátor szerepű munkatársakra, akik képesek közvetíteni a digitális folyamatokra átálló szakterületük és a digitalizációt megvalósító informatikusok között. Valamint, hogy az ötvenes munkavállalók jobban képviselik a vállalati értékeket, ügyfél-kommunikációban az ügyfelek nagyobb bizalmat tanúsítanak irántuk, mint a fiatalabb generáció iránt. A senior munkatársaknak jók a kognitív képességeik, motiváltak az új készségek elsajátítására, így lojálisabbak tudnak lenni munkáltatójukhoz. A kutatást végző szervezet megjegyzi: támogatják tagvállalataikat, hogy ki tudják használni a seniorok tapasztalatait.

Kiemelt képünkön: A senior munkatársak motiváltak az új készségek elsajátítására

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában