Szellősebb lakóparkok

2021.03.04. 07:00

Figyelem, péntektől új építési szabályok lépnek életbe!

Március 5-étől él az új helyi építési szabályzat a vasi megyeszékhelyen. Ezentúl minden újonnan épülő lakóingatlanhoz két parkolót kell kialakítani, de a többi közt meghatározták a zöldfelületek beültetésének feltételeit is.

Cseh-Egyed Bernadett

20210303 Megváltozik a településrendezési terv illusztráció, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Gombamód nőnek ki a földből az új házak Szombathelyen, új lakóparkok születnek egyik pillanatról a másikra. Ahol néhány éve még búzaföld volt, most többtucatnyi család él. Ezért bizonyos időközönként szükséges a város építési szabályainak újragondolása és meghatározása. Többéves előkészítő munka után, lakossági fórumokat és hatósági véleményezéseket követően Szombathely új településrendezési terve pénteken lép hatályba.

Sokakat érintő változás: minden újonnan épülő lakóingatlanhoz két parkolót kell kialakítani a telken belül, a megfordulás lehetőségének biztosításával. Meghatározták továbbá azt is, hogy hatnál több lakást tartalmazó épület esetében a személygépkocsik 30 százalékát garázsban kell elhelyezni. Mindezzel a lakóövezetek túlzsúfoltságán enyhítenének, a parkolás ugyanis városszerte egyre nagyobb gondot okoz.

Jelentős hatással lesz Szombathely arculatára, hogy ezentúl nem lehet felosztani a hosszú telkeket, miután a rendelet kimondja: új, beépítésre szánt lakóövezetben szabályozási tervtől eltérő nyomvonalú magánút nem épülhet. Továbbá 1200 négyzetméter vagy az alatti telekterület esetén legfeljebb egy lakóépületben összesen két lakás alakítható ki. Azaz megszűnik az a gyakorlat, hogy egy családi ház helyére akár jóval több kisebb, társasházi lakást felhúznak.

A rendelet tartalmazza azt is, hogy az új telek közterülettel határos szélessége szabadon álló beépítési mód esetén 18 méternél, oldalhatáron álló beépítési módnál pedig 16 méternél nem lehet kevesebb.

A dokumentumban megtaláljuk azt is, hogy mely területek tartoznak a nagyvárosi, kisvárosi, kertvárosi vagy éppen a kereskedelmi vagy ipari övezetekbe, illetve a barnamezős területekhez. Az egyes lakóterületekre más és más szabályok vonatkoznak, így a kötelező zöldterület nagyságát illetően is.

Kiemelt képünkön: A Minerva lakóparkban mindennapos utcakép: egymás mögött sorakoznak az autók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában