kijáró

2021.03.29. 07:00

Fontos céljuk, hogy megállítsák a Muravidékről történő elvándorlást

A Vas Megyei Civil Információs Centrum rendszeres kapcsolatot ápol a lendvai Lavina Kultúrklubbal. A szervezet elnökét, Nagy Évát kérdeztük a tevékenységükről.

Tersztyánszky Krisztina

A programok középpontjában áll a magyar hagyományok, a kultúra és a nyelv megőrzése. Ezekhez a célokhoz a kultúrklub vezetői igyekeznek a fiatalok érdeklődésének megfelelően izgalmas, új módszereket alkalmazni, mint a drámapedagógia, a művészetek, a kreativitás, a kézművesség, a film, a színház és a tánc

Fotó: Fotó: VN/Lavina KK

A Lavina Kultúrklub talán az egyetlen, kifejezetten fiatalokból szerveződő kulturális egyesület Lendva vidékén. 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy minőségi programokat nyújtson a muravidéki ifjúságnak, felébressze érdeklődésüket a kultúra, a művészet iránt. Mindezt fiatalos programok segítségével teszik.

A Muravidékre jellemző a multikulturalitás, hiszen itt húzódik a horvát–szlovén–magyar hármas határ, valamint a roma és a szerb kisebbség is megtalálható. Az egyesület elkötelezett az egyetemes kulturális megnyilvánulások iránt. A nyelvhasználat nem jelent gátat, sőt inkább hidakat képez a különböző nemzetiségek között, hiszen valamilyen szinten mindenki beszéli a másik nyelvét, illetve az angolt vagy a németet. A Lavina KK tagjai többségükben határon túli magyarok, akik számára az anyanyelv használata éppolyan fontos, mint a multikultúra iránti nyitottság.

Az egyesület tevékenységei­vel felöleli a teljes ifjúsági korosztályt.
Fotó: VN/Lavina KK

A területről nagy az elvándorlás, különösen a fiatalok körében. Ezért fontos cél a szülőföldhöz való kötődés erősítése. A tevékenységek középpontjában áll a magyar hagyományok, a kultúra és a nyelv megőrzése. Ezekhez a célokhoz az egyesület vezetői igyekeznek a fiatalok érdeklődésének megfelelően izgalmas, új módszereket alkalmazni, mint a drámapedagógia, a művészetek, a kreativitás, a kézművesség, a film, a színház és a tánc.

– Egyesületünk tevékenységeivel felöleli a teljes ifjúsági korosztályt – magyarázza Nagy Éva. – Év közben az iskolához kötődve, nyáron intenzívebb foglalkozásokkal. Minden korosztálynak szervezünk nyári tábort, s van, amelyikben a színészmesterséggel ismerkedhetnek a gyerekek. Működik Könyv-táró Csodaudvar és tánccsoport, amelyben középiskolás és egyetemista lányok a hagyományos és az alternatív táncot ötvözik. A Hétköznapi hősök tehetséggondozó programunkban fiatalok faggatják az időseket. A színház és a film is jelen van a mindennapjainkban. A jövő közönségét neveljük a lendvai színház kulisszatitkainak megismertetésével, a filmtáborban pedig a forgatás munkafolyamatába kóstolhatnak bele a fiatalok.

A programok középpontjában áll a magyar hagyományok, a kultúra és a nyelv megőrzése. Ezekhez a célokhoz a kultúrklub vezetői igyekeznek a fiatalok érdeklődésének megfelelően izgalmas, új módszereket alkalmazni, mint a drámapedagógia, a művészetek, a kreativitás, a kézművesség, a film, a színház és a tánc
Fotó: Fotó: VN/Lavina KK

– Arra ösztönözzük tagjainkat, hogy érdemes energiát fordítani ezekre a dolgokra, fejleszteni egyéni kompetenciái­kat. Biztatjuk őket, hogy bízzanak önmagukban, higgyenek abban, hogy ők is képesek létrehozni eseményeket, programokat. Fedezzék fel az önszerveződés szépségét és veszélyeit, merjenek és akarjanak belevágni különböző kalandokba. A tudásuk, rátermettségük megvan ehhez, de ezt a legtöbben csak akkor tudják felhasználni, amikor felnőnek és elköltöznek. A többség pedig nem tér vissza hasznosítani a megszerzett tudást.

A klub a járvány idején is igyekszik megoldásokat találni az aktivitás ébren tartására. Nyáron az anyanyelvi táboroztatást a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet partnerségével sikerült megvalósítani, kisebb módosításokkal. A lavinások bíznak benne, hamarosan újra kapcsolatba tudnak lépni a fiatalokkal – új, friss és fiatalos tartalmakkal.

A munkatársak

Nagy Éva kulturális antropológus, szakmai munkatársa volt a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetnek. Miha Stampah alelnök, magyar nyelv és irodalom, történelem szakos tanár, drámatanár, fordító és tolmács. Szakmai vezetője az összes tábornak, kiképzője a táborkísérőknek. Matija Toth egyetemi hallgató, az Útra Kamasz! tábor kísérője és lebonyolítója. Doris Solaric tervező, jártas a hagyományos és a modern kézművességben s azok ötvözésében. Az Összetartozunk tábor kísérője, drámafoglalkozásokat tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában