Elhagyott tárgyak nyomában

2021.03.05. 17:30

Kismacska és hintaló, néha különös dolgokat hagynak tömegközlekedési eszközökön

Sokakkal előfordul, hogy a tömegközlekedési eszközökön hagyják használati tárgyaikat, mert sietnek, kapkodva szállnak le, nem néznek a kalaptartóra, vagy az ülés alá esik egy fontos dolog.

vaol.hu

20210210 Veszprém Buszokon talált tárgyak, elhagyott, gazdátlan eszközök a Volán telepen A képen: Tujder Zoltánnét, az ügyfélszolgálat vezetője mutatja a buszokon talált tárgyakat Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló

Az elhagyott tárgyak köré széles, de általában pénzt, igazolványokat, sálat, kesztyűt, táskákat és más különböző ruhanemű mellett találtak már tömegközlekedési eszközön hintalovat, próbababa-lábat és kismacskát is. Hogy teljes képet kapjunk az elveszett tárgyakkal kapcsolatban mindhárom szolgáltatót megkérdeztük, tavaly mennyi tárgy maradt gazdátlanul az eszközeiken, illetve, ha mi hagyunk el valamit hol keressük.

A Máv Zrt. azt a tájékoztatást adta, hogy a szombathelyi területen a vonatokon és állomásépületekben lakás- és slusszkulcsokat, iratokat, kesztyűket, sapkákat, sálakat, kabátokat, pulóvereket, törött telefonokat, töltőket, hátizsákokat, táskákat és szemüvegeket hagynak el és adnak le leggyakrabban, tavaly összesen 135 tárgyat. A tulajdonosok által keresett talált tárgyak 52,6 százaléka került vissza a tulajdonosához. Sajnos, ha valaki nem jelentkezik vagy nem tudják beazonosítani a tulajdonost, akkor semmit nem tudnak tenni. Az iratok minden esetben visszakerülnek vagy a tulajdonoshoz (ha kiértesítés után jelentkezik), vagy a kiállító hatósághoz.

Országosan a nagyobb elveszített összegek általában néhány tízezer forint körül mozognak, az eddigi legnagyobb elhagyott összeg 1200 euró volt – ez vissza is került a tulajdonosához. A vonatokon tavaly összesen 1 231 270 forintot hagytak el. 2020-ban a legérdekesebb elhagyott tárgyak: fa hintaló, gitár tokban, teniszütő tokban, heveder, vérnyomásmérő, kávékapszula-csomag, rádiós magnó, laptop, vízipipa, kézi porszívó, inzulinadagoló, próbababa-láb, kismacska, sírcsokor, babahordozó.

A Volánbusz járatain 2020-ban 395 darab talált tárgyat regisztráltak, ezek több mint 70 százalékát sikerült visszajuttatni tulajdonosának. Tavaly országos szinten összesen mintegy 561.675 összértékű forintot hagytak az utasok a buszokon. A fizetőeszköz mellett az legtöbbször utazótáskákat és igazolványokat hagynak el.

Fotó:Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló

Rázó László a GYSEV Zrt. sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, Szombathelyen hetente átlagosan tíz és húsz közötti tárgyat vesznek leltárba. Vas megyében három helyszínen: Szombathelyen, Körmenden és Szentgotthárdon van olyan raktárhelyiség, ahol a talált tárgyakat megőrzik. Az elveszített tárgyak visszakérésére három hónap, az okmányok esetén 8 nap áll az utasok rendelkezésére. Élelmiszer és egyéb, romlandó áruk megőrzésére természetesen nincs lehetőség, tehát az útra csomagolt rántott húsos szendvicsét senki se az állomások jegypénztáraiban keresse.

Esős időben a leggyakrabban esernyőt, téli időszakban sálat, kesztyűt, sapkát, ősszel és tavasszal sokszor kabátot felejtenek a vonatokon. Tipikus talált tárgy a nyári időszakban a napszemüveg, emellett nagyon sok telefont, telefontöltőt hagynak el a figyelmetlen utasok, de olyan is előfordult, hogy rollert, kulcsokat, könyveket vagy ruhával teli bőröndöt felejtettek a vonat fedélzetén. A társaság számítógépes adatbázist is üzemeltet, amibe feltöltik a talált tárgyakat, így bármelyik pénztárban van lehetőség érdeklődni.

Mindegyik társaság három hónapig őrzi meg az elhagyott tárgyakat (kivételt képeznek az okmányok, amit 8 nap után átadnak a kiállító hatóságnak, a bankkártya-kibocsátónak vagy a település jegyzőjének), tehát sietnünk nem kell, bár általában szoktunk, mert mindenki szereti, ha gyorsan visszakerül hozzá elvesztett tulajdona, amihez természetesen szükséges az elvesztés helyének és a tárgy jellemzőinek pontos ismerete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában