Karjelzés, hátranézés, kanyarodás

2021.03.02. 07:00

Közlekedj okosan! – Felmérik, mennyire ismerik a diákok a KRESZ-t

Hétfőn kezdődött és jövő hét péntekig tart a közlekedési alapvizsga az eKréta felületén. A 4–5. osztályosoknak kötelező, a 6–7. évfolyamon ajánlott kitölteni a tudáspróbát. A sikeresen teljesítő, legalább 80 százalékos eredményt elérő tanulók névre szóló tanúsítványt kapnak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fontos, hogy a gyerekek ismerjék és alkalmazzák a KRESZ szabályait.

Cseh-Egyed Bernadett

20210301 Közlekedési alapismeretek vizsgára készülnek a Reményik iskolások, Kozma Györgyi tanárnő vezetésével, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A helyes elindulást, megállást, irányjelzést, hátranézést gyakorolták kerékpáron a Reményik-iskola ötödikesei múlt héten testnevelésórán. Az intézményben évek óta hagyomány már, hogy közlekedési alapismeretet tanulnak a diákok, a pandémia kezdetéig szakkör is működött a témában. Kozma Györgyi tanító azt mondja, nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a szabályokkal a gyerekek, hiszen ők már gyalogosan és kétkerekűn is közlekednek egyedül, hamarosan pedig jogosítványt szerezhetnek előbb kismotorra, majd autóra. A rossz időben az elméleti tudnivalókat nézték át, jobbkezes utcákhoz sétáltak el, parkolásokat figyeltek.

A Reményik-iskola diákjai: Tóth Milán és Szőlősi András
Fotó: Cseh Gábor

A szombathelyi Paragvári iskola diákjai is évek óta foglalkoznak közlekedési ismeretekkel. Gergácz Gábor, az intézmény igazgatója elmondta: a Közlekedési kisokos című munkafüzetet tanév elején megkapják a 4. évfolyamos tanulók, a felsőbb évesek részére pedig elektronikusan is elérhető a kiadvány, amely a jelenlegi vizsgára való felkészüléshez elengedhetetlennek bizonyult. Hozzátette: diákjaik életvitel és gyakorlat, technika és tervezés tantárgyak, illetve az alsós napközis foglalkozások részeként foglalkoznak a témával.

– Egyre nagyobb forgalommal találkoznak diákjaink az iskola környékén, illetve a mindennapi életben. Tapasztalataink szerint épp ez a korosztály egyre önállóbban közlekedik, ők azok, akiknek a kezét már egyre gyakrabban engedik el reggelente a szüleik. Hasznos és fontos ismeretekből vizsgázhatnak most a diákok, a téma nagy érdeklődést vált ki belőlük – fogalmazott Gergácz Gábor.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos korábban úgy fogalmazott: – Nagyon fontos célkitűzésünk, hogy csökkentsük a balesetek számát Magyarországon. Bár az elmúlt évtizedekben sokat javult a helyzet, nemzetközi összehasonlításban még mindig rosszul állunk. A kerékpározás évét szeretnénk felhasználni a közlekedési kultúránk emelésére és a balesetek számának csökkentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában