nem érhető el a pénzügyi beszámoló

2021.03.01. 12:12

Mennyi pénzből kampányolt az Éljen Szombathely Egyesület?

Mennyi pénzből gazdálkodott az Éljen Szombathely Egyesület (ÉSZ) a választás évében? – egyelőre nem tudjuk. A közgyűlési többséget adó és a várost irányító szervezet 2019. évre szóló pénzügyi beszámolója egyelőre nem elérhető a civil szervezetek névjegyzéke szerinti adatbázisban.

Vas Népe

Forrás: Facebook

Hiába kerestük a választási kampányban átláthatóságot ígérő ÉSZ 2019. évi egyszerűsített éves beszámolóját, azt nem találtuk a civil szervezetek névjegyzéke szerinti adatbázisban. A honlapon közzétett dokumentumokból ugyanakkor az látszik, hogy a politikai tevékenységet folytató egyesület tízéves történetében nem ez az első olyan alkalom, amikor beszámolója határidő után jut el a bírósághoz.

Az ÉSZ 2013-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját is két és fél évvel később, 2016. november 28-án iktatták az Országos Bírósági Hivatalban. Annak beküldési határideje 2014. május 31. lett volna.

Fontos tudni, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány 2020-ban a civil szervezetek számára is nyújtott e téren haladékot. A bíróság honlapján máig elérhető az a tájékoztatás, amiben erre hívják fel a figyelmet. Azt írják: „(…) a civil szervezetek 2019. tárgyévre vonatkozó beszámolókészítési, nyilvánosságra hozatali, letétbe helyezési és közzétételi, továbbá benyújtási (leadási, megküldési) határideje az Országos Bírósági Hivatal részére 2020. szeptember 30.”

Ez a határidő is azonban már öt hónapja lejárt. A Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője, Kissné dr. Réczeg Katalin Kitti kérdésünkre múlt csütörtökön megerősítette: „Az Éljen Szombathely! Egyesület a pénzügyi beszámoló, illetve közhasznúsági melléklet letétbe helyezésével, illetve közzétételével kapcsolatos kötelezettségének 2019. évre nem tett eleget a szeptember 30-ai határidőig.” Hozzátette, ha a civil szervezet a fenti kötelezettséget egy éven belül nem pótolja, akkor pénzbírsággal sújtható: a jogszabály egyéves türelmi időt állapít meg, azt követően kerülhet sor szankció alkalmazására. A bírság mértéke 10 ezer forinttól 900 ezer forintig terjedhet.

Az ügy miatt kerestük Tóth Kálmánt, az ÉSZ frakcióvezetőjét, az egyesület elnökét is. Kérdéseinkre azt írta: „A kérdezett dokumentumok már korábban elkészültek, információim szerint beküldésüket a közeljövőben intézik az egyesület által megbízott szakemberek. Jelzését köszönöm, de a vonatkozó jogszabály bírsággal csak akkor sújthatná szervezetünket, ha 2021. szeptember 30-ig azokat nem nyújtanánk be. Ez nem fog bekövetkezni.”

A közgyűlésben egyébként még egy városi civil szervezet, a Pro Savaria képviselője is helyet foglal: az egyesület 2020. szeptember 18-án eleget tett e kötelezettségének – látszik a Civil Szervezetek Névjegyzéke szerinti nyilvántartásban. Így bárki számára megismerhető a szervezet 2019. évi pénzügyi beszámolója.

Kiemelt képünkön: Az Éljen Szombathely! Egyesület jelöltjei 2019-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában