Jókedv és testmozgás

2021.03.04. 07:00

Szentgotthárdon Rózsika hívja örömtáncba az időseket

Mind a jókedv, mind a rendszeres testmozgás elengedhetetlen időskorban is. Szívesen mutatunk be minden olyan kezdeményezést, amelyek erre lehetőséget adnak most, a koronavírus-járvány miatti korlátozások között is.

Tersztyánszky Krisztina

20210224 Szentgotthárd Szenior online örömtánc Képen: Huszár Erzsike Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Örömmel hallottunk róla, hogy a szentgotthárdi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) februártól újra elindítja – online formában – a Szenior Örömtánc tanfolyamot. Az előzményekről Huszár Jánosné, Rózsi okleveles szenior örömtáncoktató mesél. A Vasszentmihályon élő hölgy mellesleg kézműves kört is vezet, a foltvarró technika jó ismerője.

– 2016-ban ismerkedtem meg a szenior örömtánc fogalmával. Csirmaz Szilvia budapesti nyugdíjas pedagógus, a módszer hazai referense hozta be ezt az újdonságot Ausztriából. Az első évben Vas megyéből Ekler Judittal ketten szereztük meg az oktatói képesítést, 2018 januárjában. Büszke vagyok rá, hogy az oklevelemen a 39-es sorszám szerepel. Mivel nyugdíjazásom előtt idősekkel dolgoztam, ahol feladatom volt a kulturális foglalkoztatás is, nagyon örültem ennek az új lehetőségnek, amivel tartalmas és hasznos szabadidős elfoglaltságot kínálhatok a kortársaimnak. A szenior örömtáncot csodás dolognak tartom, hiszen jó zenékre kínál olyan mozgást, ami egyúttal a koordinációs készséget és a gondolkodást is fejleszti az idős embereknél.

Egy véletlen folytán szembesült Rózsi azzal, hogy a Rendelőintézet Szentgotthárd bázisán működő EFI szívesen támogatja az ilyen jellegű programokat. Megállapodás született, és belekezdhetett a csoportok szervezésébe. Három helyen, Vasszentmihályon, Rábagyarmaton és Szentgotthárdon is sikerült összeállítania egy-egy lelkes csapatot. Heti rendszerességgel összegyűltek és táncoltak, de nagyobb rendezvényeken erőiket egyesítve, közösen is előadták a megismert koreográfiákat, sőt országos találkozókra is elmentek. A színes pólókba öltözött örökifjú táncos csoportot mindenhol szívesen fogadták, de közbejött a járványhelyzet. Az ősz elején párszor még találkozhattak, novemberben újra le kellett mondani a személyes együttlétről. Mígnem az EFI bátorítására Rózsika belevágott az online foglalkozásokba.

Fotó: Szendi Péter

– Először otthonról próbálkoztam, de most már a rendelőintézetből közvetítjük az órákat, ahol műszaki segítséget is kapok – avat be az oktató. – Álmomban sem hittem, hogy ennyi érdeklődő lesz. Úgy látszik, nagyon hiányzik a tánc mindenkinek. Mivel az online közvetítéshez bárki csatlakozhat, a táncosok hoztak magukkal barátokat, ismerősöket – mondja. A webes alkalmakon nem működnek a bonyolultabb koreográfiák, erre úgynevezett blokk táncot dolgoztak ki, amit mindenki eltáncolhat otthon a képernyő előtt, Rózsika utasításaira és lelkesítő szavaira hallgatva.

Dr. Klósz Beáta, a rendelőintézet igazgatója szerint az EFI számára a 65 év felettiek egészségmegőrzése kiemelt feladat, így a szenior örömtánc több éve bekerült az iroda programjai közé. Amíg nem volt járvány, a járás területén több helyen működött a klub.

– Az idén újra felvettük a kapcsolatot Rózsikával, s örülök, hogy beleegyezett az átállásba – mondja az intézményvezető. Az EFI munkatársai segítettek kidolgozni a megvalósítás lépéseit, biztosítjuk hozzá a termet és a technikusi segítséget. A költségvetésünkbe ebben az évben is beterveztük ezt a programot, így az időseknek nem kell fizetniük az online foglalkozásokért.

– Nagyon szeretem ezt a mozgásformát, engem teljesen beszippantott – vallja Vadász Józsefné Anilka, aki hajlik rá, hogy átvegye a csoportok vezetését, ha Rózsika belefárad, vagy ha tovább nő az érdeklődés. – Az ember ebben az egy órában megfeledkezik minden másról, mert a lépésekre, a zenére koncentrál. Most a pandémia miatt az ország több pontján is meghirdették az online örömtáncot, akár több helyre is fel tud csatlakozni az ember. Szeretném én is elvégezni az oktatói tanfolyamot, már el is kezdtem, de sajnos szünetel az is. Így egyelőre néhány barátnőmmel gyakorolgatok, de alig várjuk, hogy újra együtt legyünk. Hiszen az örömtáncban a közösség is fontos, amit ezekben a hetekben csak virtuálisan élhetünk meg.

Kiemelt képünkön: Huszár Jánosné, Rózsi az EFI helyiségéből irányítja a táncot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában