Jó szívvel adják, örömmel fogadják

2021.03.24. 20:00

Vetőmag- és palánta csere-bere kezdődött Sitkén

Zöldségvetőmagok, virághagyma, palánta cseréjére van lehetőség az önkormányzat előtt kialakított helyen. Akinek feleslege van, az kiteheti a hirdetőtáblára vagy a tábla alatti ládába. Aki pedig keres valamit, az kiírhatja, hogy mire van szüksége.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter

A kezdeményezés néhány hete Györgyiné Kőrösmezei Ágnes ötlete nyomán indult. – Húsz évig pedagógusként dolgoztam, egy éve felmondtam a munkahelyemen, és egy másik úton indultam el. Alapos felkészülés, utánaolvasás után a férjemmel önfenntartó gazdálkodást kezdtünk kialakítani. A kertünkben sorra bújtak ki a növények. Már tavaly ősszel kiírtam a faluban: akinek szüksége van bármire, szívesen adok. Néhány hete gondoltam egyet: nemcsak a közvetlen szomszédommal osztom meg, amim van, hanem az egész faluval. Ha az én földemben megterem valami, az más kertjében is ugyanúgy növekszik majd. Csináljunk ebből közösségi programot. Az időzítés sem volt véletlen: a kissé még fagyos időben akartam közzétenni a felhívást, mielőtt mindenki bevásárol a magokból. A gondolatot tett követte. A művelődési ház mellett a községháza bejáratánál mostanra tábla hirdeti: bárki vihet és hozhat magokat, palántákat, virághagymákat. A magokat felcímkézve zacskókban közvetlenül feltűzhetik a táblára, a virághagymákat, csemetéket a tábla alatti ládába tehetik. Cukkini- és fátyolvirágmagok kerültek először a parafatáblára. Kedd délelőtt pattogatni való kukorica, kosárvirág, őszirózsa és legényvirág magjai várták bezacskózva, hogy valaki elvigye őket. Ágnes három frissen kiásott folyton termő málnatövet helyezett gondosan a ládába.

Fotó: Szendi Péter

Megtudtuk, arra is volt már példa, hogy valaki csak fél zacskónyit vitt magával, mert éppen annyira volt szüksége. A helyszínen – ami központi rész, közel az orvosi rendelőhöz és a kultúrházhoz is, ami remélhetőleg hamarosan újranyithat – és a Facebookon is nyomon követhető a kereslet és a kínálat, Gróf Lászlóné, a művelődési ház vezetője gondoskodik arról, hogy mindig aktualizálják. Ágnes még elmesélte, amikor reggel levitte a kutyát sétálni, visszafelé úton látta, hogy az egyik szomszédja pampafüvet ás ki. Nem volt vele különösebb szándéka, adott neki belőle. Mint mondja, ebből is látszik, a jó szándék mindenkiben megvan, csak kell valaki, aki összefogja a „mozgalmat”.

– Most tavasszal a magok és a palánták jöhetnek szóba, később virágokat és terméseket csereberélhetünk egymás között. Semmiképpen sem pénzért, hiszen mi is a Jóistentől kapjuk a napfényt és az esőt, ami felneveli a magokat. Fontos szempont még, hogy az itt kínált magok, palánták nem vegy­kezeltek, nem utolsósorban a maradék, esetleg kidobásra ítélt vetőmag sem veszik kárba.

Kiemelt képünkön: Györgyiné Kőrösmezei Ágnes és Gróf Lászlóné a parafa táblánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában