Zöldhulladék égetése

2021.03.19. 11:00

Avarégetés nem, komposztálás igen – A veszélyhelyzet önkormányzati döntésre jogosít

A levegő minőségének javítása, az egészség védelme a célja annak a tavaly nyáron elfogadott törvénymódosításnak, amely országszerte megtiltja az avar és a kerti hulladék égetését.

Cseh-Egyed Bernadett

Egyed László tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő: háztartási hulladékot égetni tilos!

Fotó: Unger Tamás

Az új szabály eredetileg január 1-jén lépett volna életbe, de a veszélyhelyzet végéig még az önkormányzatok hatáskörében marad a belterületen való égetés szabályozása.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyértelműen fogalmaz a szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés szabályairól. Ennek alapján ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben, valamint a belterületi, illetve a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos – hangsúlyozta Egyed László tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője. Hozzátette: ezt a szabályt erősítette meg a parlament által tavaly nyáron elfogadott törvénymódosítás, amely szerint ez év január 1-jétől kez­dődően országszerte tilos az avar és a kerti hulladék égetése.

Egyed László tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő: háztartási hulladékot égetni tilos!
Fotó: Unger Tamás

Egy decemberi kormányrendelet azonban felülírta a módosítást és az azzal járó országos tilalmat. A rendelet a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó – jelenleg május 23-ig érvényes –, a levegő­minőséggel összefüggő szabályokról szól: tartalma alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatás­körében marad „az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”. Fontos, hogy ez a rendelet csak belterületre vonatkozhat.

Egyed László kiemelte: a háztartási hulladékot – műanyagot, gumit, PET-­palackot – égetni sem belterületen, sem külterületen nem szabad, még tüzelő- és fűtőberendezésben sem. Ha valaki magánszemélyként kerti hulladékot szeretne égetni belterületen, zártkertben, tájékozódjon a települési önkormányzatnál a szabadtéri égetés helyi szabályozásáról.

Belterületen növényi hulladékot égetni csak akkor lehet, ha van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, és akkor is csak az abban meghatározott időpontokban, a tűzvédelmi előírások betartásával.

A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése csak abban az esetben lehetséges, ha egyéb jogszabály megengedi. Ilyen esetben az égetés végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét a megkezdés előtt öt nappal az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez írásban be kell jelenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában