Utánajártunk!

2021.04.08. 07:00

A potyázót könnyű kihozni a sodrából – A Vas megyei közlekedésben dolgozókat is érik konfliktusok

A vonat- és busztársaságok alkalmazottai­nak időről időre szembe kell nézniük – főleg verbális – agresszióval.

Tóth Dóra

Ha van jegy, békés a viszony

Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője elmondta: a konfliktus oka leggyakrabban az, hogy egyes utasok szándékosan jegy nélkül szállnak fel, felszólítás után pedig agresszíven viselkednek. 2015 és 2019 között három komolyabb eset is volt a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd szakaszon, tavaly nem találkoztak hasonlóval.

A MÁV Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása szerint Vas megyében 2018-ban és 2019-ben 3-3, 2020-ban egy konfliktus történt. A legsúlyosabb támadás 2018-ban volt, akkor egy érvénytelen menetjeggyel utazó utas rokonai bántalmazták a jegyvizsgálót Szombathelyen. A társaságok különböző módszerekkel próbálják megvédeni munkatársaikat.

Ha van jegy, békés a viszony
Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

A Volánbusz járatainak nagy részén fedélzeti kamera található és együttműködnek a rendőrséggel is. Tervezik, hogy konfliktuskezelési eljárásokkal kapcsolatos képzést is szerveznek a dolgozóknak.

A MÁV Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, hogy a konfliktusok megelőzésének érdekében tavaly 140 ezer órában kísérték a vonatokat a vasútőrök, csaknem 5 ezer órában pedig a polgárőrök. Elmondták, hogy bár Vas megyében még nincs testkamera, sok vonalon már használják, a közeljövőben megyénkhez legközelebb Tapolcán vezetik be.

Rázó László a GYSEV képviseletében arról tájékoztatott, hogy nem tervezik a testkamera bevezetését vonalaikon, azonban vonataik döntő többségén több fedélzeti kamera is található. Ha vitás helyzet áll elő, vagy bűncselekmény gyanúja merül fel, a felvételeket visszanézik, és ha szükséges, rendőrségi feljelentést tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában