turisztika

2021.04.06. 07:00

A természetjárásra alapoznak a Vasi Hegyhát és a Rábamente térségében, ha véget ér a járvány

Sok turisztikai kezdeményezés áll rajtra készen Vasváron és térségében. Debreczeniné Késmárky Flóra, a Vasi Hegyhát-Rábamente Turisztikai Egyesület menedzsere azt mondja: elébe mentek a dolgoknak. A tervezésnél az egyre népszerűbb természetjárás rajongóinak lelkesedéséből indultak ki. Természetet járni lehet gyalog, kerékpárral, sőt: vízi úton is.

PM

Fotó: VN/Vasi Hegyhát-Rábamente Turisztikai Egyesület

A leglátványosabb eredmények egy osztrák–magyar együttműködésnek köszönhetők.

– Több kiadvány készült, amelyeket tavasszal már kézbe lehet venni – mondta a szakember, aki elsőként annak a turisztikai térképnek az elkészültéről számolt be, amely a hegyháti látnivalókat is jelöli természeti, kulturális és vallási tematikában. A kis füzetben a kerékpárutakat ugyancsak feltüntették. De ha már a turisztikai célú kerékpárutak kerültek szóba, a menedzser azt is elmondta: ezek tervezése tavaly megtörtént.

Most az utak kitáblázása van soron. Vasváron és környékén, Körmendhez és térségéhez hasonlóan, egy rövidebb és egy hosszabb körtúrát jelöltek ki. Így összesen négy kitáblázott kerékpártúra-útvonal vonzhatja a turistákat tavasztól a Vasi-Hegyhát, a Rábamente vidékére.

Az újdonságok között sorolta Debreczeniné Késmárky Flóra, hogy egy imázskiadvány is hamarosan elkészül: kevés szöveggel, sok fotóval. – Szinte könyvszerű, kemény borítós kiadványt adhatunk majd a turisták kezébe – mondta a turisztikai menedzser.

A kiadványokkal az aktív turizmusban részt vevők megszólítása a cél. Feltett szándékuk, hogy a gyalogos és kerékpáros vendégek mellett ettől az évtől a vízi, illetve a lovas turizmust kedvelőkre is külön figyelnek. A térképhez például szervesen kapcsolódik egy applikáció, amely ugyancsak a nemzetközi projektnek köszönhetően készülhetett el. Segítségével saját magunk idegenvezetői lehetünk a Vasi-Hegyhát és a Rábamente bejárásakor. A dél-vasi térséget turisztikailag menedzselő szervezet reményei tehát nagyok.

– Alig várjuk, hogy eldördüljön a startpisztoly, hiszen gőzerővel készültünk, hogy tehessük, amihez a legjobban értünk a turisztika területén, és minél előbb érkezzenek a vendégek – tette hozzá Debreczeniné Késmárky Flóra.

A háttérben tehát folyamatos a munka, több fronton tervezik – vagy a pandémia miatt nemritkán újratervezik – a 2021-es évet. Abban eltökéltek, hogy a hegyháti Tájoló élménytúrát megszervezik, természetesen ha a szabályok engedik a gyalogos és kerékpáros vendégeknek.

Az idén már a kenuzás iránt érdeklődők számára is tartogatnak a Tájoló-kínálatban speciális programokat.

Kiemelt képünkön: Debreczeniné Késmárky Flóra: várják a nyitást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában