2021.04.17. 10:00
Csoki minden mennyiségben
Ha egy kis boldogsághormonra fáj a fogunk, házilag is készíthetünk tömény csokoládés finomságokat.
Fotó: VN/mindmegette.hu
Zabkekszes, csokoládés pohárkrém
Hozzávalók: egy csomag zabkeksz, 10 deka étcsokoládé, 5 deka étkezési keményítő, egy deka holland kakaó, egy teáskanál instant kávé, egy csomag vaníliás cukor, 5 deka kristálycukor, 4 deci tej, 3 deci habtejszín.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük. A keményítőt összekeverjük a kakaóval, az instant kávéval, a vaníliás cukorral, a kristálycukorral, majd hozzáadunk egy kevés tejet, és simára keverjük. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a keveréket, és sűrűre főzzük. Ezután levesszük a tűzről, majd kevergetve pár percig hűtjük. Amikor már nem annyira forró, hozzáadjuk a csokoládét, s addig keverjük, míg elolvad és teljesen kihűl.
Amikor a csokoládékrém már teljesen kihűlt, adjuk hozzá a felvert tejszínhab egyharmad részét, majd simára keverjük. Az előkészített poharakba belemorzsolunk 2-3 zabkekszet, majd elosztva rákanalazzuk a csokoládékrém felét. Ezután szintén rámorzsolunk 2-3 zabkekszet poharanként, és először rákanalazunk a maradék tejszínhabból, majd a maradék csokoládékrémből. A maradék tejszínhabbal, ízlés szerint kandírozott cseresznyével (meggyel, áfonyával) és színes szórócukorral díszítjük.
Kókuszos tejbegríztorta
Hozzávalók: 4,5 deci tej, egy csipet só, 10 deka vaj, 10 deka kristálycukor, 12 deka búzadara, 10 deka kókuszreszelék, 12 deka étcsokoládé, 2 deci habtejszín, kókuszreszelék a díszítéshez, 12 deka tejcsokoládé.
A tejet a sóval felmelegítjük, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Ha pedig már forró, de még nem forr, hozzáadjuk a búzadarát és a kókuszreszeléket, és folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt csomómentesre főzzük.
A tejbegrízt sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és miután kihűlt, néhány órára a hűtőbe tesszük.
A csokimázhoz a habtejszínbe tördeljük a csokoládét, és kevergetve melegíteni kezdjük. Ha a csokoládé felolvadt, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd óvatosan rácsorgatjuk a kókuszos tejbegrízre, majd néhány órát a hűtőben pihentetjük.
Gesztenyés, csokis cookie
Hozzávalók: 15 deka vaj, 15 deka gesztenyemassza, 2 csésze sötét nádcukor, 2 tojás, egy rúd vanília, 3 csésze liszt, egy teáskanál szódabikarbóna, egy kávéskanál sütőpor, 20 deka csokoládécsepp vagy étcsokoládé, egy kávéskanál só.
Elkészítés: a vajat és a gesztenyemasszát keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kikapart magjait, majd dolgozzuk össze alaposan az egészet. Szitáljuk bele a sóval, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet, szórjuk bele a csokoládét (ha nincs csokicseppünk, felkockázott csokoládé is megfelel), és egy fakanállal keverjük össze.
Formázzunk a masszából egy kanál segítségével diónyi gombócokat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 5-6 cm-re őket, és süssük 15 percig 175 fokon.
Kiemelt képünkön: Csokis cookie, a gyerekek kedvence