Évek óta gond

2021.04.09. 20:00

Egyre súlyosabb a helyzet: szeméthegyek nőnek a nicki műgátnál

Egyre súlyosabb a szeméthelyzet a nicki műgát környékén. Egy ott lakótól tudjuk: évek óta gondot jelent, hogy a turisták elszórják a szemetüket. A helyzet azonban fokozódott, mióta a lezárások miatt az emberek csak a természetben tudnak kikapcsolódni.

Polgár Patrícia

Sajnos mindennapos látvány Nicken

Fotó: VN

Hétvégente közel száz autóval érkeznek turisták – sokszor több zsák szemetet maguk mögött hagyva. Tóth-Pájter Andrea elmondta: a probléma évek óta jelen van, a vírushelyzet hozta bezárások miatt azonban egyre több turista látogatja a duzzasztómű környékét. Az ott lakók pedig bosszankodnak, ugyanis hétről hétre több zsák szemetet szednek össze a túrázók után.

– Bosszantó, hogy nem tartják tiszteletben, hogy ez másoknak a lakóhelye. Maga a Rába-part egy osztatlan közös terület. Ide a férjem kukát helyezett ki a probléma orvoslására, de ez sem javított a helyzeten. Sőt, ellopták a szemetest – panaszolja Andrea. Mint mondja, egy hétvégi napon ötven autós biztosan megfordul a parton. Kellemesen kirándulnak, megeszik az uzsonnájukat, azonban az csak keveseknek jut eszébe, hogy a szemetet ne a természetbe szórják el.

Sajnos mindennapos látvány Nicken
Fotó: VN

– Mi üzemeltetjük a csárdát, ezért különösen ügyelünk arra, hogy a környéken több szemetes is legyen kihelyezve. Sokaknak azonban ez sem elég, a kihelyezett gyűjtők mellé vagy azoktól távol szórják el a szemetüket – meséli. Korábban a horgászokkal is volt probléma, de ez sokkal inkább elharapód­zott a turisták miatt.

– Minket nem a kiránduló emberek zavarnak, akik itt sétálnak, örülünk neki, hogy jönnek. A zavaró az, hogy a távozásuk után az itt lakóknak kell a kutyaürülékes zacskótól kezdve a pelenkán át a csokis papírig minden szemetet összeszedniük. Tegnap a kisfiammal egy háromnegyed zsáknyi szemetet szedtünk össze – teszi hozzá Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában