Tűz

2021.04.15. 15:09

Emlékszik? Éppen két éve pusztító lángokkal égett a párizsi Notre-Dame székesegyház

2019. április 15-én este lángokba borult a kereszténység egyik legnagyobb jelképének számító épület. Két éve a szörnyű tragédiáról N’Semi-Noah Áron adott teljesebb képet.

zaol.hu/vaol.hu

Tűzoltók próbálják megfékezni a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezetét emésztő lángokat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetõszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tûz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetõszerkezete.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Ian Langsdon

Újjászületés a tűz után

2019 április 15-én este zokogó járókelőkkel telt meg a Notre-Dame előtti tér, amikor kigyulladt a Párizs belvárosában, a Cité-szigetén található francia katedrális. A felújítás már 2020 márciusa óta tart, most épp különleges fagerendákat keresnek az építkezéshez, amit a koronavírus-járvány nehezít meg – írja a hirado.hu.

Két évvel azután, hogy pusztító láng tört ki a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, a szakemberek most a templom híres, évszázados ólomüveg ablakait vizsgálják felújításuk előtt. A tűz után helyreállítás céljából több mint 2000 üvegtáblát távolítottak el a katedrálisból. A lángok által okozott károk nyomokat hagytak az ablakokon, amelyeknek egy része a 13. századból származik.

Ez év elején megkezdődött a faanyagok keresése, amivel pótolni tudnák a leégett székesegyház elemeit.

Tűzoltók próbálják megfékezni a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezetét emésztő lángokat 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább.
Fotó: Yoan Valat / MTI/EPA

Francia szakértők ezért évszázados tölgyekért fésülték át az ország erdőit és parkjait is. Több mint 1000 tölgyet választottak ki körülbelül 200 magán és állami erdőből, hogy a templom régi mivoltában tündökölhessen. A fák kiválasztása egy igen körülményes procedúra, ugyanis a Notre-Dame faanyagához kellő méretek rendkívül precíziósak. A fatörzseknek többségében 1 méter szélesnek és 18 méter hosszúnak kell lenniük. A Notre-Dame újjáépítéséért felelős francia hadsereg tábornoka szerint ezeket a fákat XIV. Lajos király uralma alatt ültették annak érdekében, hogy alapanyagot biztosítsanak a francia haditengerészethez tartozó hajók árbocainak megépítéséhez.

Beszámoló Párizsból

– Két és fél éve, 2016 nyarán költöztünk kínai párommal tanulmányi okokból Torinóból Párizsba. Hétfőn este még pár szimulációt hajtottam végre a laboratóriumban, amikor egy francia kollégám felhívott: „Incindie á Notre Dame”, azaz tűz a Notre-Dame-ban – mondta a telefonban a korábban a szombathelyi Illés Akadémián futballozó N’Semi-­Noah Áron. – Így jutott el hozzám a borzasztó hír, nagyon megdöbbentem. Utoljára karácsonykor jártam a katedrálisban, de szinte mindennap elhaladok mellette kocsival, hogy páromat az onnan nem messze levő konzervatóriumnál letegyem. Ő sajnos élőben nézte végig, ahogy Franciaország és a világ egyik öröksége lángok közt kiált segítségért. Párizs, Franciaország és az egész világ megdöbbenve áll az eset előtt. A hírek szerint a renovációs munkálatok közben kapott lángra a tetőszerkezet, de vannak, akik terrortámadásra gyanakodnak. Újságoktól a televízión át az internetes portálokig csak erről lehet hallani. Egy biztos: ez egy nagy pofon, megrázkódtatás volt az ország számára a tavaly nyári labdarúgó-világbajnokság sikere után – nyilatkozta akkor lapunknak.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/segitsegert-kialt-a-notre-dame-a-rendkivuli-tuzesetrol-a-francia-fovarosban-elo-szombathelyi-focistat-kerdeztuk-2955226/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában