Frissen Vasból

2021.04.22. 21:30

Hat Vas megyei településen javult a vízminőség

A község önkormányzata online fórumként tartotta meg a Vönöck és térsége ivóvízminőség-javító projekt zárókonferenciáját.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A Vönöck, Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Kemenessömjén, Kemenesszentmárton és Tokorcs településeket érintő projekt a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorcium vezetésével valósult meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban. A probléma az volt, hogy a térségi ivóvíz ammónium-, vas- és mangántartalma nem felelt meg a rendeletben előírt határértékeknek.

A fórumon Buti Mónika, Vönöck polgármestere a vízről mint értékről beszélt, amely az egyik legfontosabb természeti kincsünk, ami nélkül nem jöhetett volna létre élet a Földön. Köszönetet mondott a kormánynak és minden együttműködő partnernek, hogy az érintett települések tisztább és egészségesebb vízzel lettek gazdagabbak. Amint tőle megtudtuk: a Vönöck és térsége ivóvízminőség-javító program mintegy 285 millió forint támogatási összegű beruházás volt, 87 százalékos EU-támogatással, a fennmaradó részt a központi költségvetésből finanszírozták.

A megvalósítás során új szűrőgépház, új vízkezelő berendezés és új vasiszap-ülepítő medence épült. Felújították a tisztavíz-tároló medencét, a meglévő vízműgépházat és a 150 köbméter térfogatú víztornyot, a vízműgépház és a szivattyúgépház gépészetét is. Új technológiai vezetékeket építettek a telephelyen belül, emellett öt vízátadási, mérési pontot alakítottak ki az ivóvízellátó hálózaton.

A hálózatrekonstrukció keretében sor került 208 bekötővezeték átépítésére, nyolc csomópont felújítására és ötven tűzcsap cseréjére, pótlására. A technológiai egységek irányításához új, korszerű folyamatirányítási, adatátviteli rendszert telepítettek.

Ágh Péter országgyűlési képviselő a Vönöck és térsége életében jelentős változást hozó fejlesztést úgy kommentálta: – Az elmúlt években Észak-Vas megyében nagyon komoly forrásokat sikerült biztosítani annak érdekében, hogy az ivóvízminőségen javítani lehessen. Most újabb hat település több mint háromezer lakójának érdekében lehet sikeresen elvégezni ezt a feladatot. E hírről a Föld napján számolhatunk be, amely arra ösztönöz minket, hogy becsüljük meg bolygónkat és annak egyik életet jelentő kincsét, a tiszta vizet.

Kiemelt képünkön: Buti Mónika polgármester a vönöcki vízműnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában