Frissen Vasból

2021.04.09. 14:28

Betöltötte 100. életévét Csonka Ernő szombathelyi festőművész

Isten éltesse sokáig!

Merklin Tímea

20210409 A 100 éves Csonka Ernőt köszöntötte Hende Csaba az Országgyűlés alelnöke, Szabó Christopher Fidelitas Szombathelyi elnöke és Kocsis Gergő alelnök, Szombathely ,Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

1921. április 9-én született az ország talán legidősebb festőművésze, Csonka Ernő. Két évvel ezelőtt festett utoljára, szakrális kép volt. Pályájának ez az egyik legfontosabb területe a portrék és tájképek mellett, számos templomban és gyűjteményben megtalálhatók a művei, közülük több a Püspöki Palotában kapott helyet.

A születésnapos Csonka Ernő
Fotó: Cseh Gábor

Születésnapján emléklappal köszöntötte őt Orbán Viktor miniszterelnök és a helyi önkormányzat, megemlékezett róla a Művészetbarátok Egyesülete. A Fidelitas tagjainak kíséretében meglátogatta Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök, aki az ünnepelttől megtudta, hogy rokonok a népes oladi Hende család egyik tagján, Margiton keresztül. Eljött köszöntőbe Dr. Székely János megyéspüspök, aki nem kisebbet, mint Ferenc pápa áldását közvetítette; Dr. Perger Gyula atya is egy szép áldást hozott, közösen pedig imákat mondtak.

A 100 éves Csonka Ernőt köszöntötte Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szabó Christopher, a Fidelitas Szombathelyi elnöke és Kocsis Gergő alelnök
Fotó: Cseh Gábor

A születésnapi tortán szikrázó fáklya égett a gondos feleség, Gyöngyi jóvoltából, aki a szépkorú festőművész mindennapjait megkönnyíti. „Jobb keze” Béres Ottó fuvolaművész, aki öt éve naponta háromszor jön segíteni mindenben. Eleinte sakkoztak Ernő bácsival, most már azonban nem a szellemi életben kell partner, hanem a fizikai valóságban van szükség támaszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában