Munka: tetőcsere, téglajegy

2021.04.16. 09:00

Közösségi összefogással újul meg szombathelyi Kálvária templom

Elkezdődtek a Kálvárián a tervezett felújítási munkálatok. A toronysisakok festése után javában zajlik a tetőfelújítás: várhatóan pünkösdre elkészül.

Gyöngyössy Péter

20210415 Felújítják a Kálvária-templomot, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– A Kálvária-templom mostani felújítási munkálatait a kényszerhelyzet szülte – mondja Horváth József pápai prelátus, plébános.

– A templom északi oldalán lévő kerítés megrepedt, megmozdult alatta a föld. A templom stabilitásának megőrzése céljából új vasbeton támfalat és kerítésfalat kell építenünk. Ez egy csaknem 20 millió forintos beruházás. A vasbeton alap tavaly elkészült, a kerítés és a bejárati kapu építése van hátra. A toronysisakot egyébként is tízévente le kell festenünk védőréteggel. Ez húsvét előtt megtörtént. Az északi toronyban a kereszt elmozdult, rettenetesen nehéz hozzáférni. Keressük a megoldást. A tető cseréjére pedig azért van szükség, mert a tetőcserepek széttöredeztek, folyamatosan cserélni kellett őket. Az a döntés született, hogy a beázások elkerülése érdekében praktikusabb, ha az egészet kicseréljük: a jobb minőségű tető aztán évtizedekig megmarad. A tetőcsere és a toronysisakfestés újabb mintegy 20 millió forintba kerül. Ez a templom a mi lelki otthonunk, közösen kell gondoznunk. Várjuk a hívek és a cégek adományait.

A Kálvária-templomhoz kö­tődő közösségek máris megmozdultak az ügy érdekében. Téglajegyeket bocsátottak ki, társadalmi munkát hirdettek.

Kiemelt képünkön: Kálvária-templom. Vigyázz, a tetőn dolgoznak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában