A minták jó alapok

2021.04.12. 11:30

Letölthető lakóháztervek az otthonteremtéshez

Kockaházak átalakítására és új épületek felhúzására is találni ötleteket a Nemzeti mintaterv katalógusban. Építész tervező segítségére a jövőben is szükség lesz, hiszen a 93-féle alaprajz mindegyikét egyéni igényekre és a telek sajátosságaira kell szabni, de az bizonyos: a kormány legújabb kezdeményezésének köszönhetően gyorsabban és olcsóbban juthatnak végleges tervdokumentációhoz az építkezés előtt állók.

Cseh-Egyed Bernadett

20210410 Ábrahám Ferenc a Vas Megyei Építész Kamara elnöke, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Hosszú folyamat és hathatós szakmai munka eredménye, mire egy építkezés a látványos szakaszába lép, a mester egymásra rakhatja a téglákat. Sokan bizonytalanok, nem tudják, mit szeretnének, az építész által készített tervet újra és újra átalakítják. Nekik nagy segítséget jelenthet a Nemzeti mintaterv katalógus, amelyben több szűrési szempontot is beállítva lehet a tervek között válogatni.

– Mi, magyarok röghöz kötött emberek vagyunk, nálunk egy családi ház megépítése általában egy életre szól. Amikor egy ilyen, több évtizedre szóló döntést hozunk, nagyon meg kell fontolnunk, hogy milyen kompromisszumokat kötünk meg, mit áldozunk fel és milyen áron. Nem véletlen, hogy a tervezés mindig hosszú beszélgetéssel kezdődik. Ha valakit megfog egy mintaterv, a tervezőnek lesz miből kiindulnia, segítségével gyorsabban kész, használható terv hozható létre – mondja Ábrahám Ferenc, a Vas Megyei Építész Kamara elnöke. Hozzáteszi: senki ne higgye, hogy ezentúl nem lesz szükség építészre, a megrendelő ingyen kap tervet. Ezeket az alaprajzokat ugyanis egyéni igényekre, a telek adottságaira kell szabni úgy, hogy közben a helyi építési előírásokkal és a településrendezési tervvel is összhangban legyenek.

Ábrahám Ferenc emlékeztet: a mintaterv katalógus története messzire, egészen a mostanában sokat emlegetett kádárkocka házakig nyúlik vissza. A mindenkori kormánynak mindig a szándékában állt az építészek egy bizonyos irányba terelése – volt, hogy több, máskor kevesebb sikerrel. A mostani mintakatalógus megalkotásának ötlete a csok elindításával egy időben merült fel, valamennyi megyei építészkamara véleményét kikérték az ügyben. – Válaszunkban elmondtuk: támogatjuk az ötletet, de kezdeményezzük: a katalógusba tájegységenként készüljenek tervek, hiszen nem feltétlenül ugyanaz az épület illik az Őrségbe, mint például Kecskemét környékére.

Az ötletpályázatra 273 terv érkezett, ebből 93-at válogattak be a katalógusba. Egy részük kockaházak átalakítására, a többi új ingatlanok építésére nyújt alternatívát. A mintaházak többféle stílusúak, és különféle családméretre, életstílusra, életmódra nyújtanak alternatívát. A katalógusban a szobák száma, a telek lejtése, a tetőforma és a beépítés módja szerint is lehet keresgélni. Most még csak egy részüknél, de idővel feltehetően valamennyinél feltüntetik a megvalósítás becsült költségét is.

– Ez egy nagy lehetőség arra, hogy az otthonteremtés előtt állók könnyebben és gyorsabban építkezhessenek. Ahhoz azonban, hogy az épületből álmaik háza legyen, kérjék építész tervező segítségét. A Vas Megyei Építész Kamarához nyugodtan fordulhatnak az érintettek – fogalmazott lapunknak Ábrahám Ferenc, a szervezet megyei elnöke.

Kiemelt képünkön: Ábrahám Ferenc hangsúlyozta, ahhoz, hogy az épületből álmaink háza legyen, kérjük építész tervező segítségét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában