Magyar Falu Program

2021.04.27. 07:00

Új falubusz és új játszótér Kissomlyón

A járványügyi előírások betartása mellett adták át a Magyar falu program támogatásával megvásárolt falubuszt és a hat új eszközzel bővült játszóteret. Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő.

Gyöngyössy Péter

Kisbusz és Játszótérátadás, 20210422, ut, Kissomlyó, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Kissomlyón az égiek és a helybeliek is megadták a módját az ünneplésnek. Miközben egyre csak gyülekeztek a zivatarfelhők és egyre nagyobbakat mordult az ég, hópehelyszerűen hulltak a közeli virágzó cseresznyefa szirmai azokra, akik eljöttek a kis falu nagy eseményére.

A Magyar falu program pályázatából mintegy 20 millió forintos fejlesztés valósult meg. A 15 millióból vásárolt falubusz lehetővé tette a falugondnoki szolgálat elindítását. Április 1-jétől már az új járművel viszik a gyerekeket oviba, iskolába, Káldra és Jánosházára. A kisbusz nagy segítség a szakorvosi rendelésekre való eljutásban és a gyógyszervásárlásban is. Mivel a faluban nincs bolt, a bevásárlásban is segít a falugondnok. Mindezt már Gulyás Zsanett polgármestertől tudtuk meg, aki elmondta azt is: mintegy ötmillió forintból bővítették a játszóteret. Épült egy kis vár, akadálypálya, lett szabadtéri rajztábla, rugós játék, kosárhinta, és egy forgó billegő hinta is. Új játszótér, egy újabb közösségi tér.

– Sokan költöztek ide, sok a fiatal. Bár a falunak hivatalosan 260 bejelentetett lakosa van, és életvitelszerűen csak 200 ember él itt, mégis 28 olyan gyermekünk van, aki 14 évesnél fiatalabb – tájékoztatott a polgármester. – Nagyon összetartó a közösségünk, izgalmas, jó gondolatokkal rendelkező, kreatív emberek költöztek ide, akik tenni is akarnak. Van köztük festőművész, grafikus, író, zenész. Közösségi életet próbálunk élni, ezért fontosak a találkozási helyek, a kommunikáció, a lakosság bevonása, hogy közösen tudjuk formálni a falut.

Kostyák Borbála, a falu egyik „motorja” sorolta a terveket: nyáron lesznek táborok, nemrég önkéntes munkával kitakarítottak egy szemétlerakónak használt, elhagyott bányát, amelynek kiváló az akusztikája. Már épült itt egy színpad, lesznek koncertek, színházi előadások.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőjében kiemelte: Kissomlyó ma Vas megye egyik legvonzóbb települése. Sikerült megőrizni a falu sajátos karakterét, a településszerkezetet és a jellegzetes faluképet, a girbe-gurba utcákkal, a kőhasználatból adódó formákkal. – Bízom benne, hogy a játszótér, a falugondnoki szolgálatot segítő falubusz még élhetőbbé teszik a települést – hangsúlyozta a képviselő.

Kendeh-Kirchknopf László Domokos evangélikus lelkész, a katolikus egyház részéről Déri Péter plébános áldotta meg az újonnan beszerzett eszközöket.

Kiemelt képünkön: Szemben V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Gulyás Zsanett polgármester az átadón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában