Kamerákkal is védekeznek

2021.05.17. 18:00

A vasi városban a területek védelmére éjjel is látó kamerákat szerelnek fel tíz helyszínen

Terepbejárást tartottak az illegális szemétlerakóknál, amelyeket egy nyertes pályázat segítségével számolnak fel Csepregen, május 31-éig.

Merklin Tímea

Horváth Zoltán polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő a bejáráson

Fotó: Ohr Tibor

Több mint 21 millió forintot kaptak a város peremén felhalmozott hulladék eltakarításához és a helyszínek bekamerázásához. Ágh Péter országgyűlési képviselő elmondta: – A polgármester úrral megnéztük az illegális hulladéklerakás eredményét, a felszámolás komoly feladatot jelent. Mindannyian a még tisztább Csepregért dolgozunk, hiszen ezzel lehet még szebb a város. Most erre a célra nyújtott segítséget a kormány a nagy értékű támogatása révén.

Horváth Zoltán köszönetet mondott a képviselő személyes közbenjárásáért, ami nagyban hozzájárult a pályázati sikerhez. Amint a polgármestertől megtudtuk: két pillérre épülő pályázatot nyertek a Tisztítsuk meg az országot! programban. Az első ütemben a külterületi árkokból, földutak mellől szedik össze az irdatlan mennyiségű szemetet, ami a becslések szerint 700 köbméter mennyiségű lehet. Építkezési törmelék, autógumi, háztartási hulladék, kiszuperált hűtőszekrény, televízió és annyi bontott autóalkatrész, hogy – képletesen szólva – több tehergépkocsit is össze lehetne szerelni belőlük.

Horváth Zoltán polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő a bejáráson
Fotó: Ohr Tibor

A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után megvannak a munkát elvégző cégek is. – A szakonyi, a büki és a répcevisi utak mentén kell takarítani. A peremterületeken húzódó árkok bokrokkal benőttek, ezért lehetett jól elrejteni ott a szemetet. A szállító cég mindet egy helyre gyűjti, a temetőnél lévő egykori Malacpiac területére, ami az egyik legnagyobb illegális lerakó, és onnan viszi el a hulladékot konténerszámra. Ez a hely könnyen megközelíthető a nagy gépek számára – nyilatkozta a polgármester.

– A második ütem a megtisztított helyszínek bekamerázása, reméljük, ezzel féken tarthatjuk a szemétlerakókat. Lesznek mindent látó forgókamerák, és ahol ilyet nem lehet elhelyezni, egy oszlopon többet teszünk ki, nem feltűnő helyeken, hogy észre se vegye, máris megcsíptük az illegális szemétlerakót. Mindezeken kívül lesznek mozgásérzékelő vadkamerák is. Valamennyi kamera éjjel is lát, a képük a hivatalba fut be.

A polgármester azt is elmondta, hogy amióta elkezdődött az árkokból és a bokrokból a szemét „kitermelése”, sokan azt hiszik, hogy mindent lehet, és még tesznek ki, azt gondolva, úgyis elviszik. Egyik napról a másikra egy kisteherautónyival több a szemét, mint előtte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában