Felszólalás

2021.05.25. 17:43

Hende Csaba: köszönet a neves és névtelen hősöknek

A járványügyi adatok egyre megnyugtatóbbak. A koronavírus-járvány harmadik hullámát az oltásokkal letörtük – mondta kedden az Országgyűlésben tett napirend előtti felszólalásában Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Országgyűlés Hivatala

A képviselő köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki mindazon neves és névtelen hősöknek, akik a járvány kezdete óta rendületlenül helyt álltak. Külön üdvözölte a Markusovszky kórház onkológiai osztályának dolgozóit, akik mellett több hónapig önkénteskedett minden pénteken. Hozzátette: a mentőállomásokon, az oltópontokon, a kórházakban rengetegen segítették a sikeres védekezést.

Hende Csaba kifejtette: a friss adatok szerint mostanáig mintegy 5 millió 27 ezren kérték az oltást, közülük több mint hárommillióan már a második adagot is megkapták. Ennek köszönhető, hogy a kormány több korlátozást feloldott, és az élet lassan visszatérhet a korábban megszokotthoz. – Noha sok korlátozás megszűnt, a vírus még itt van, ezért szükség van az alapvető védelmi intézkedésekre. Azok kaphatnak felmentést, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek – fűzte hozzá.

Fotó: Országgyűlés Hivatala

A képviselő szólt arról is, hogy miközben Magyarországon már 50 százalék feletti az átoltottság, az uniós átlag ettől jelentősen elmarad, nem éri el a 35 százalékot. A velünk azonos lélekszámú országok – Portugália, Csehország, Görögország – pedig az uniós átlag alatt vannak. Szavai szerint Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik nyugat-európai ország. Ehhez pedig az kellett, hogy a kormány mások előtt járva többféle hatékony és biztonságos oltóanyagot beszerezzen. – Sajnálatos, hogy a baloldal ahelyett, hogy segítette volna a védekezést, mindvégig a kerékkötője volt annak. Folyamatosan próbálták lejáratni a magyar kórházakat, az orvosokat, és közben lassítani akarták az oltást – hangsúlyozta Hende Csaba. Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint még ma is vannak olyanok, akik bedőltek nekik, felültek a keleti vakcinák ellen indított támadásoknak és ezért nem regisztráltak. Arra kért mindenkit, hogy vegye fel a védőoltást, mert amíg nem teszik, veszélyben vannak és másokat is veszélyeztetnek. Majd így folytatta: aki ma regisztrál, azt napokon belül beoltják, sőt, csak Magyarországon lehet válogatni a különböző oltóanyag-típusok között.

Hende Csaba beszélt arról is, elegendő vakcina van itthon, továbbá 2022 végéig megkezdi a működését a hazai oltóanyaggyár Debrecenben. Ennek köszönhetően nincs szükség arra, hogy Magyarország előre megrendeljen, és kifizessen 19 millió oltóanyagot Brüsszelnek, attól függetlenül, szükség van-e rá, vagy sem.

A felszólalásban szó esett arról is, a kivezető törvény elfogadására szükség volt, különben egyik napról a másikra jártak volna le például az okmányok vagy szűnt volna meg a hitelmoratórium. – A baloldal megint csak a káoszban volt érdekelt, amikor nemmel szavazott a törvényre, ha rajtuk múlt volna, akkor válogatás nélkül lejártak volna a védelmi intézkedések. Szégyellhetik magukat! – húzta alá Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában