kicsinyített mása

2021.05.20. 07:00

Maketten a kibővült toronyi templom – Mintegy kétszáz munkaóra alatt készült el

Az idén ünnepli építésének 140. évfordulóját a toronyi Szűz Mária neve-templom. A jubileumra nem csak új helyiséggel bővült az épület, Kiss Cintia építészmérnök-hallgató jóvoltából elkészülhetett annak kicsinyített mása is.

Polgár Patrícia

Az évfordulóra megépítették a templom 1:70-es méretarányú makettjét

Fotó: Cseh Gábor

Mint ahogy azt korábban megírtuk, múlt vasárnap ünnepi szentmisével avatták fel a 140. évfordulóját ünneplő, kibővült toronyi Szűz Mária neve-templomot. Az évfordulóra Kiss Cintia építészmérnök-hallgató készítette el a templom 1:70- es méretarányú jubileumi

makettjét. – Édesanyám képviselő az egyházközségben és nagyjából egy fél évvel ezelőtt hallotta dr. Perger Gyula atyától, hogy az idén 140 éves a templom. Korábban egy egyetemi projektben egy budapesti múzeum számára készítettem makettet. Így jött az ötlet, hogy ha már a vírus miatt egyébként is itthon vagyok, miért ne csináljam meg erre az alkalomra a mi kis templomunk makettjét? – meséli Cintia.

Kiss Cintia az elkészült makettel
Fotó: Cseh Gábor

Cintiának harmadéves építészmérnök-hallgatóként van már tapasztalata a makettezésben, de kiemelte: asztalos édesapjával – aki egyébként korábban repülőgép-modellezéssel is foglalkozott – közösen készítették el a templom kicsinyített mását. – A miniatűr építmény legnagyobb része múzeumkarton. Mivel tudtam, hogy hosszú ideig a templomban lesz a makett, igyekeztem időtálló anyagot választani a megépítéséhez. A finomabb munkát igényló részek hagyományos műszaki rajzlapból készültek. Nagyon nehéz lett volna a szerkezet, ha az egészet papírból csináljuk, ezért hőszigeteléssel könnyítettük ki – magyarázza.

Az évfordulóra megépítették a templom 1:70-es méretarányú makettjét
Fotó: Cseh Gábor

A kis templom egyébként cserélhető világítást kapott angyalfényből, valamint megjelenik mellette a templomudvarban állított barlang mása és egy gyönyörű, drótból és műmohából készült fa is. A makett csaknem 200 munkaórát követően kapta meg méltó helyét a templom újonnan épült szárnyában.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bovult-megujult-a-140-eves-templom-toronyban-raadaskent-15-millios-pluszforras-is-erkezett-4933873/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában