Frissen Vasból

2021.05.11. 15:25

Mindent elkövetett annak érdekében, hogy hosszú időre rács mögé kerüljön

Az illető bejárati ajtót rongált, büfé elé kihelyezett virágládát tett tönkre, és társával bántalmazott egy másik embert az egyik szombathelyi sörözőben.

vaol.hu

Illusztráció - Pixabay

A Szombathelyi Törvényszék tájékoztatása szerint az I. és II. rendű vádlottak 2019. október 26-án este egy szombathelyi kocsmában előzetes szóváltást követően tettleg bántalmazták a sértettet oly módon, hogy mindketten több alkalommal arcon ütötték. Ezt követően kihúzták a söröző elé a sértettet, ahol az I. rendű vádlott többször megütötte. A sértett a bántalmazás következtében több sérülést, így az orrcsont elmozdulás nélküli törését szenvedte el, amely sérülések együttesen nyolc napon túl gyógyuló sérülések.

Az I. rendű vádlott 2019. szeptember 14-én 20 óra körül egy szombathelyi társasház udvarán ittas állapotban kiabált, majd az egyik lakás bejárati ajtajának üvegét ollóval és ököllel kitörte, amellyel 10.000 forint meg nem térült rongálási kárt okozott.

A harmadik esetben pedig az I. rendű vádlott 2020. augusztus 28-án éjjel egy szombathelyi pizzéria előtt hangosan kiabált, majd a büfé elé kihelyezett kettő db műanyag széket és egy virágládát felemelte és eldobta, amelynek következtében a virágláda megrepedt. A cselekménnyel a vádlott 50.000 forintot meg nem haladó rongálási kárt okozott.

Az I. rendű vádlott által tanúsított kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartások alkalmasak voltak arra, hogy másokban, – így a környéken tartózkodókban – megbotránkozást, riadalmat keltsenek.

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság nyilvános ülésen 2 év 4 hónapra súlyosította a Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében és 2 rendbeli garázdaság vétségében hozott ítéletét.

A Szombathelyi Járásbíróság a 2020. december 8-án kihirdetett ítéletében a különös visszaeső I. rendű vádlottat halmazati büntetésként 1 év 8 hónap végrehajtandó börtönre ítélte, továbbá elrendelte egy korábbi, 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés utólagos végrehajtását.

Az ítélet ellen az ügyész az I. rendű vádlott terhére súlyosításért, hosszabb tartamú börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés végett jelentett be fellebbezést. Ezen túlmenően az I. rendű vádlott és védője kizárólag a kiszabott büntetés mértékének enyhítése érdekében fellebbezett. A II. rendű vádlott vonatkozásában az ítélet 2020. december 8-án jogerőre emelkedett.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a cselekményeit felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaideje és pártfogó felügyelet hatálya alatt elkövető, a társadalmi együttélési szabályokkal sorozatosan és tudatosan szembeszegülő, különös visszaesőnek minősülő I. rendű vádlottal szemben a középmértéket közelítő tartamú börtönbüntetés indokolt, ezért a kiszabott szabadságvesztést súlyosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában