Heves esőzés

2021.05.27. 07:00

Nincs veszély, bírja a Rába a terhelést

Az elmúlt hetek heves esőzései ellenére a Rábán nem alakult ki jelentősebb vízszintemelkedés. A csapadék a kisvízfolyásokat terhelte meg jobban, de készültségi szintet sehol nem kellett elrendelni.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság érdeklődésünkre közölte: az év eleje eseménytelenül zajlott a vasi vizeken. Többnyire „kisvizes állapotok” uralkodtak, a havi csapadék mennyisége januárban, áprilisban a sokéves átlag alatt maradt, a március pedig kiemelkedően száraz volt. A csapadékszegény időszak következtében a vízfolyásokat döntően lassan apadó tendencia jellemezte. Májusban viszont már szinte naponta hullott 2–10 milliméter közötti eső, a hónap második felében pedig a záporoké, zivataroké volt a főszerep. Kiemelkedik közülük május 15-e, amikor a délelőtti áztató, 10–15 mm eső után délután szupercellás heves zivatar érte el Kőszeg környékét. Répcevis állomáson ekkor fél óra alatt 30 mm eső hullott, a szomszédos Peresznyét felhőszakadással kísért, 20-50 cm vastagságú jég borította el, és ott egy nap alatt 61 mm csapadék hullott.

A Rába egyik vízgyűjtő állomásán sem mutattak ki jelentősebb vízszintemelkedést. A nagy mennyiségű csapadék a kisvízfolyásokat terhelte meg jobban, de azok is gyorsan leapadtak. A vízügyi igazgatóság adatai szerint május első 24 napján Répcevisen összesen 105,1, Góron 84,6, Felsőcsatáron 84,2, Karakón 68,7 milliméternyi csapadék hullott.

A következő napok újabb esőt hoznak, de a Rábán nem várható jelentős vízszintemelkedés. A kisvízfolyásokon a lokálisan lehulló csapadékból intenzív vízszintemelkedések kialakulhatnak, ezek mértéke azonban függ a ténylegesen bekövetkező időjárási viszonyoktól.

Kiemelt képünkön: A Rába szerdán délelőtt Körmendnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában