szlovén kijáró

2021.05.10. 07:00

Őrzik a Szent László kultuszt – Államtitkári látogatás a Muravidéken

Csütörtökön a Muravidékre látogatott Soltész Miklós, a Magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/MMR

Az államtitkár találkozott többek között Peter Štumpf muraszombati katolikus és Novak Leon evangélikus püspökkel, Bódis Tamás református lelkésszel, Simon Štihec és Martin Dolamič-Konrad plébánossal. Tárgyalásokat folytatott Horváth Ferenccel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökével, a szlovéniai magyarok országgyűlési képviselőjével, valamint Magyar Janezzel, Lendva polgármesterével. A tárgyalásokon mindvégig részt vett Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló.

Soltész Miklós ellátogatott a lendvai Alexandriai Szent Katalin Plébániatemplomba, melynek felújítását egy tavalyi kormánydöntés alapján a magyar kormány támogatni fogja. Az épület tornyán azóta a horvátországi földrengés is nyomot hagyott. Soltész Miklós a látogatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta:

– Magyarország 72 millió forint támogatást nyújtott ebben az évben, első ütemben a templom felújítására. Bízom benne, hogy a lendvai hívő közösség, amely szlovén és magyar emberekből áll, szép munkát fog végezni, és rendbe teszi a templomot. Hisszük, hogy minden segítség, ami ide érkezik, erősíti az itt élő nemzetek összefogását.

Ellátogatott Beltincára (Beltinci), Bántornyára (Turnisce) és Dobronakra, ahol olyan jelentős műemlékeket és templomokat keresett fel, amelyekben a Szent László kultuszt nemcsak a magyarok, hanem a helyi szlovének is őrzik.

Kiemelt képünkön: Soltész Miklós (balról) múlt csütörtökön tett látogatást Szlovéniában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában