Szemle

2021.06.17. 20:01

A Kárpát-medence magyar filmesei Szombathelyen

Délután elstartolt a 8. Savaria Filmszemle. A két és fél nap alatt a Savaria Filmakadémia Egyesület jóvoltából a Kárpát-meden­ce magyar filmes tehetségei mutatkozhatnak be a nagyközönségnek az Agora – Savaria Filmszínház Jávor Pálról elnevezett kamaratermében.

Polgár Patrícia

20210617 Simon Ádám titkár Savaria Filmakadémia Egyesület, Bakó Béla alelnök Savaria Filmakadémia Egyesület, Elrajtolt a háromnapos 8. Savaria filmszemle, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A szemle célja, hogy évről évre felkutassa, összegyűjtse és Szombathelyre hívja a Kárpát-medence magyar kulturális értékeit bemutató filmes alkotóit és az általuk készített műveket. A filmek szólhatnak a magyarságról, a magyar kulturális értékekről, jelenségekről, valamint jeles, ma is élő vagy történelmi személyiségekről. A filmszemlén idén húsz alkotás mutatkozik be.

Dr. Bakó Béla, a Savaria Filmakadémia Egyesület alelnöke nyitóbeszédében kiemelte: az idei rendezvény azért is unikális, mert ettől az évtől kezdve a szervezés teljes egészében az egyesület feladata.

– Ezúttal triennálé jelleget ölt az esemény: összehangoltuk a filmszemle pályázatának kiírását a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatával, amely támogat is minket. A pályázat nyomán az idei kategóriák: film- és fotóművészet, színházművészet, irodalom – fejtette ki az alelnök. Jövőre a további tagozatok – építészet, formatervezés, képzőművészet, zene és népművészet – játszanak szerepet a filmes pályázatok kiírásánál.

A pandémia előtti utolsó évben 240 pályamű érkezett. A vírusjárvány kisebb törést hozott: akkor 120 filmet neveztek az alkotók. A szakértő zsűri idén is egy százas listát kapott a rövid kiírási határidőn belül bírálatra. A zsűri egyöntetűen vallja: érdemes megtekinteni a filmeket. A nagy filmes alkotók mellett egyre több a diákfilmes – főként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói –, akik kiemelkedő, gyakran még a rutinos filmeseket is kenterbe verő pályaműveket neveznek.

– Immár negyedik éve törekszünk arra, hogy ne csak a film, hanem a filmes képzések, ismeretterjesztő workshopok is szerepet kaphassanak a szemlén – magyarázta Bakó Béla. Ennek remek példája a ma kezdődő konferencia, amely szintén díjmentesen látogatható a Bernstein Béla Kulturális Központban. Simon Ádám, a Savaria Filmakadémia Egyesület titkára hozzátette: a H+ Média és Kulturális Egyesület rögzíti a konferenciát, hogy az előadások visszanézhetők legyenek.

A filmszemle díjkiosztó gáláját szombaton 19 órakor tartják a Savaria mozi nagytermében.

Kiemelt képünkön: Simon Ádám és Bakó Béla. Érdemes megnézni az izgalmas pályamunkákat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában