történelem

2021.06.28. 13:20

A Szelesteyek nyolcszáz éve – Sok szálon kötődnek Vas megyéhez

Június 27-én a Lászlókat ünnepeltük. Vas megye egyik híres Lászlójáról, Szelestey Lászlóról van elnevezve Szombathely egyik legforgalmasabb utcája, a vasútállomásra vezető. A költő, nemzetőr őrnagy, vasi főjegyző, tanfelügyelő, királyi tanácsos a megye egyik nagy történelmi családjába született 200 éve.

Némethy Mária

A Szelestey família

– Az idei nagyon jeles év a számunkra. Ünnepeljük családunk első okleveles említésének 800., Szelestey Ádám vasi alispán halálának 400. évfordulóját, s 200 éve született László, a legismertebb elődünk – hallom a családtörténetet lelkesen, hosszú ideje kutató Szelestey P. Attilától, aki múltmentőnek nevezi magát. – A történelem iránti lelkesedésem már gyerekként ismert volt. Sokáig régésznek készültem, ám a sport magával ragadott, végül testnevelési egyetemet végeztem. Nagyapám, Szelestey Antal a 13 unoka közül választott ki, hagyta rám a családi iratokat. Ő 100 éves lett volna 2004-ben, akkor szerveztem meg az első rokoni találkozót Szelestén. 54 leszármazott gyűlt össze.

A leghíresebb Szelestey ma László: Szombathelyen utca viseli a nevé
Fotók: SZPA/VN

Szelestén, az arborétumban azóta egy pihenőt is kialakíttatott Attila, ahol padjuk, kis teraszuk is van a Szelesteyeknek. Az idei hármas jubileumra új emléktábla hívja fel a figyelmet. Van mit kutatnia a megyénk történelméhez sok szállal kötődő Szelesteyek múltjában: a Vas megye jelképévé vált híres jáki templomot építtető Ják nemzetségből származnak.

Ősük, Csuna Szelestén verte fel szállásközpontjának jelzőkaróit valamikor a XIII. század első felében. Az ő első okleveles említése 1221-ből való. Akkor II. András király négy falut adományozott a Ják nembelieknek a szentföldi hadjáratban való részvételükért. 1247-ben File bán ellenében védték Szelestét, akkor említik a község nevét először. A családot rokoni szálak kötik „a magyar El Cidhez”, a Dunántúl oroszlánjának nevezett Thury Györgyhöz, Léva, Palota és Kanizsa hős kapitányához.

A Szelestey família

Ugyancsak rokonságban állnak Zrínyi Ilonával is. A 400 éve elhunyt Szelestey Ádám vasi alispánnak, országgyűlési követnek, a vármegye nemesi hadai kapitányának három fia három családi ágat indított. Ennek az ellenreformáció után is megmaradt evangélikus ága Köcskre, majd Bobára költözött, az egyik Szelesén maradt, a másik elköltözött me­gyénkből.

– A leghíresebb Szelestey ma László, a költő, aki Uraiújfaluban született vagyonos nemesi családba. Édesapja orvos volt, messziről is jártak hozzá a betegek, ingyen gyógyított. László Pál nevű bátyja Jákfán van eltemetve. A családnak ez az ága velük fiúágon kihalt. Egy kutató szerint László Petőfivel és Deák Ferenccel is ismeretségben állt – Deák Sibrik-ágon többszörös rokonsági szálon kötődik a családunkhoz –, a pesti irodalmi életet is jól ismerhette, hiszen ott tett ügyvédi vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában