Frissen Vasból

2021.06.14. 07:00

Az orvosi rendelő és a kultúrház is szépült Gyanógeregyén

Szombat délelőtt hármas ünnepre gyűlt össze a falu lakossága. A Magyar falu program támogatásával megvalósult beruházásokat adtak át, és megidézték a Lonkányi család szellemi örökségét is.

Gyöngyössy Péter

20210612 Kultúrház, orvosi rendelő avató, Gyanógeregye, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Valószínűleg sokan fognak emlékezni Gyanógeregyén a szombaton tartott ünnepi eseményre. A falu lakói a 18–19. századi főúri világot idéző ruhákat viseltek, miközben Sejber Tiborné, Gyanógeregye polgármestere a Magyar falu program által nyújtott támogatásokra hívta fel a figyelmet.

A kultúrház belső terei 15 millió forintból, a majdnem 60 éves orvosi rendelő mintegy 30 millióból újult meg. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő utalt rá, hogy tíz év alatt 14 nyertes pályázata volt a településnek, így mintegy 125 millió forint kormányzati támogatás érkezett. Kitért arra is, hogy a kultúrház és az orvosi rendelő felújítása minőségi ugrást jelent a falu életében, ami elősegíti, hogy a szolgáltatások minőségét illetően eltűnjenek a választóvonalak a falvak és a városok között.

A Lonkányi családról, a környék földbirtokosairól Kug­lics Gábor történész tartott előadást. Megtudtuk, hogy Lonkányi János gróf Széchenyi István nevelője, majd jószágkormányzója volt. Emlékezetes marad a helyi színjátszók által előadott Az elátkozott barát című darab, és izgalmas volt a közelgő viharfelhők közepette lovaskocsival kimenni a geregyei temetőbe, a Lonkányi-síremlékhez.

Kiemelt képünkön: Hármas ünnep: középen Sejber Tiborné és V. Németh Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában