kerek évforduló

2021.06.25. 07:00

A szombathelyi bábaképzés ünnepe – Húsz éve képeznek szülésznőket a vasi megyeszékhelyen

Kétnapos konferenciával ünnepli a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara a szombathelyi felsőfokú szülésznőképzés 20. évfordulóját. A rendezvény két napján a szakmai előadások mellett a Szülésznői Tudományos Diákköri Fórumot is megtartják: hagyományteremtő céllal, most először.

Polgár Patrícia

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor/VN-archív

Szombathelyen a szülésznőképzés – bár most 20. évfordulóját ünnepli – sokkal régebb óta van jelen. Itt alapították 1897-ben a Dunántúl első Magyar Királyi Bábaképezdéjét, amely 90 évig szolgálta a bábaképzést. A felsőfokú képzés tekintetében azonban 2001-ben indult el a PTE Egészségügyi Főiskolai Kar Klinikai, Ápolástudományi Intézetén belül működő Szülésznői Tanszék gondozásában az Akkreditált Iskolai Rendszerű Felsőfokú Szülésznői Szakképzés Program.

Ezt követően 2005-ben engedélyezték az ápolás és betegellátás alapképzési szakon a szülésznői szakirány oktatását, választását is. A jubileumi esemény alkalmából a kar szombathelyi képzési központja és a Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet konferenciát és szakmacsoportos továbbképzést szervezett tegnap és ma részben a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központjában, részben pedig az online térben.

A konferencia alapgondolataként azt fogalmazták meg, hogy a megemlékezés mellett fókuszba helyezzék a jelenlegi szülésznőképzés helyzetét. Szót ejtenek a hazai és külföldi felsőoktatási intézmények szülésznőképzéséről; a szülésznő-hallgatók és fiatal szülésznők tudományos munkásságáról, betekintést nyújtanak a szülészet-nőgyógyászat és határterületeinek aktuális kihívásaiba, valamint a nők egészségéért folyó egészségfejlesztés-oktatásba. A két plenáris ülés hat szekciójában mintegy hetven előadás közül válogathatnak a szakmabeli érdeklődők. Az első napon a szakma elismertetése, valamint a szakemberhiány problematikája került előtérbe. Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke elmondta: a szülésznői feladatkört sokáig nem sikerült egészségtudományként elismertetni, ugyanis még máig sem tisztázott, hogy pontosan mi tartozik egy szülésznő feladatkörébe.

Kiemelt képen: Szülészeti bemutató a PTE szombathelyi nyílt napján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában